11:08 / 26.12.2018.

Autor: HRT

Štefanje se slavi diljem Hrvatske

-

-

Foto: - / -

Blagdan je svetog Stjepana tijekom kojeg se, dan nakon Božića, katolici spominju svojeg prvomučenika - simbola borbe za pravdu i praštanje.
Blagdan je svetog Stjepana tijekom kojeg se, dan nakon Božića, katolici spominju svojeg prvomučenika - simbola borbe za pravdu i praštanje. Na Štefanje počinje blagoslov obitelji po kućama, a mnogi će u posjet prijateljima i rodbini, posebno onima koji slave imendan.

Razlog za slavlje imaju i u općini Štefanje, koju je posjetila HRT-ova novinarka Danijela Hegediš:U povodu blagdana svetog Stjepana, već tradicionalno mnogi su se vjernici okupili na misi na splitskom Sustipanu. Ondje je bila i Karmen Šore.Današnji blagdan posebno se obilježava i u crkvici Domino u Dubrovniku. Uz tradicionalne pjesme na misi se, u pratnji zbora i tamburaškog orkestra, pjeva i pjesma "U sve vrijeme godišta", i to svih 30 kitica. Uz tu stogodišnju tradiciju, u crkvici je, umjesto okićenog božićnog drvca i jaslica, izložen bambin ili sveta lutka, tj. lik djeteta Isusa izrađen u prirodnoj veličini. Nekad su se bambini umjesto jaslica držali u dubrovačkim kućama, a danas se ta tradicija čuva uglavnom u crkvama.Višestruki razlog za slavlje ima naš poznati alpinist Stipe Božić. Nakon što je jučer proslavio Božić - danas slavi imendan i rođendan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!