18:52 / 30.09.2018.

Autor: HRT

"Stekli su se uvjeti da se uknjiže Dioklecijanovi podrumi"

-

-

Foto: - / -

U HRT-ovoj emisiji "Tema dana" o dopunama i izmjenama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara govorili su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.
U HRT-ovoj emisiji "Tema dana" o dopunama i izmjenama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara govorili su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Dioklecijanovi podrumi i do sada su bili vlasništvo Republike Hrvatske, kazala je ministrica Obuljen Koržinek i dodala da zakon o očuvanju kulturnih dobara te zakoni koji uređuju katastar nisu desetljećima omogućavali da se Podrumi upišu. Oni zapravo nisu ni postojali, jer nismo imali mogućnost na istoj čestici imati i nadzemni i podzemni katastar.

Našli smo rješenje uz pomoć ministarstva pravosuđa, a temeljem zaključka kojega smo u svibnju na Vladi RH u Splitu donijeli. Imat ćemo mogućnost da Podrume uknjižimo. To je preduvjet da bi se napravili cjeloviti programi i projekti, dodaje ministrica.

Splitski gradonačelnik Krstulović Opara rekao je da su se stekli uvjeti da Grad Split, kao lokalna zajednica, može aplicirati na strateške projekte EU-a. Treba se stvoriti takav okvir u kojem će postojati kontinuirano očuvanje, obnova i održavanje tog značajnog prostora.

Ministrica je govorila i o integralnoj obnovi te je kao primjere uzela Split i Dubrovnik, gradove koji su na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, i kazala da će oni morati ponuditi svoje planove upravljanja. Ti planovi upravljanja morat će cjelovito sagledati i potrebe spomenika, ali i potrebe građana te mogućnosti tih sredina i smjerove njihova razvoja, istaknula je ministrica. 

Krstulović Opara: Vatrogascu želim brz oporavak, a na Poljudu nema više mjesta ponašanju kao sinoć 

Gradonačelnik se na kraju emisije osvrnuo i na sinoćnje stradanje vatrogasca na Poljudu. Ozljede su ozbiljne, ali njegov duh i liječnici, odradili su svoj posao dobro. Želim mu povratak na posao, kazao je Krstulović Opara. Poručio je huliganima koji su koristili pirotehniku na Poljudu da nema više mjesta takvom ponašanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!