Šteta od nevremena u Čazmi bit će podmirena u punom iznosu

17.11.2022.

14:38

Autor: Hina/HRT/D.S.

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Šteta od olujnog nevremena koje je 15. rujna poharalo Bjelovarsko-bilogorsku županiju procijenjena je na 45,62 milijuna kuna, a bit će podmirena u punom iznosu, priopćili su iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Župan Marko Marušić obavijestio je na današnjem radnom sastanku predstavnike gradova Čazme i Grubišnog Polja te općina Bereka, Đulovca, Ivanske, Velike Trnovitice i Velikog Grđevca o uspješnom završetku unosa podataka u registar šteta.


Time je završen prvi dio složene procedure raspodjele novca koji je Vlada odobrila za ublažavanje posljedica nevremena.


Izvijestili su da će 42 milijuna kuna koje je država predvidjela, po svemu sudeći, biti sasvim dovoljno za isplatu štete svima koji su je prijavili, Naime, dio prijavitelja nadoknadit će štetu putem polica osiguranja, a ti iznosi procjenjuju se na nekoliko milijuna kuna.


To znači da će 42 milijuna državnih kuna u stopostotnom iznosu moći pokriti štetu ostalim prijaviteljima, što je, čulo se na sastanku, nezabilježeno u svim dosadašnjim prirodnim nepogodama.


Slijedi izrada odluka koje, uz suglasnost mjerodavnih ministarstava, treba potvrditi Županijska skupština. Nakon toga slijedi raspisivanje javnog poziva na temelju kojega će se novac i dijeliti, a po trenutačnim procjenama, prve isplate mogle bi biti već krajem prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!