11:16 / 07.04.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Šteta od potresa u Mariji Bistrici

Šteta od potresa u Mariji Bistrici

Šteta od potresa u Mariji Bistrici

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Mariji Bistrici na bazilici vidljive su posljedice i nakon potresa u prosincu, a u listopadu 2020. u Nacionalnom svetištu izbio je i požar, izvijestio je u srijedu Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

U potresu 22. ožujka 2020. odlomio se kameni križ koji je pao na krovište bazilike te ga oštetio na dva mjesta.

Na pročelju bazilike nastala je vertikalna pukotina na stupovima uz kip Krista i Majke Božje, a uz kip Krista odlomljen je kamen.

Oštećenja su nastala i na svodovima bazilike na kojima su vidljive mnoge pukotine.

Mnogo pukotina nastalo je i na župnom dvoru i to na vanjskim i unutarnjim zidovima te na stropu, a u kapeli sv. Petra nakon potresa primijećeno je nekoliko pukotina kod oltara.

Na vanjskim i unutarnjim zidovima kapele sv. Marije Magdalene nastalo je više pukotina različitih dužina i širina. Na tornju kapele vidljiva su puknuća svih četiriju uglova na kojima se nalazi kapa zvonika, a pukotina nastala na stropu vidljiva je i izvana jer se vjerojatno radi o puknuću zida. Nastale su i pukotine na luku iznad glavnog oltara.

Na kapeli Blažene Djevice Marija na Vinskom vrhu nagnuo se križ s jabukom na vrhu tornja, a uočeno je i nekoliko pukotina na zidovima.

Kapela sv. Ladislava prilično je stradala. Nastalo je više pukotina unutar i izvan crkve, poput onih na pročelju, iznad prozora i na stropu.

Na zgradi starih ispovjedaonica vanjsko oštećenje vidljivo je po velikoj pukotini stupa i spoja zgrade i arkada, a nastalo je mnoštvo pukotina u unutrašnjosti zgrade.

Na gospodarskim zgradama nisu nastala veća oštećenja, osim što je palo nekoliko crjepova s kule.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!