14:38 / 03.01.2021.

Autor: T.D./HRT/Hina

Šteta prijavljena na 13.272 objekta

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od 19 jedinica lokalne samouprave Sisačko-moslavačke županije teško su stradali Petrinja, Glina, Sisak i Lekenik, a veliku materijalnu štetu pretrpjeli su Donji Kukuruzari, Sunja, Hrvatska Kostajnica, Majur, Dvor, Topusko, Gvozd i Martinska Ves.
Od 19 jedinica lokalne samouprave Sisačko-moslavačke županije teško su stradali Petrinja, Glina, Sisak i Lekenik, a veliku materijalnu štetu pretrpjeli su Donji Kukuruzari, Sunja, Hrvatska Kostajnica, Majur, Dvor, Topusko, Gvozd i Martinska Ves, rekao je župan Sisačko-moslavački Ivo Žinić. Priavljena je šteta na 13272 objekta, a oko 4.000 ih je obrađeno.- Broj oštećenih objekata bit će sigurno i veći jer prijave još pristižu. Na terenu je stanje potpuno pod kontrolom, velik broj volontera pomaže u obnovi manje oštećenih objekata kako bi što prije bili za upotrebu. Formirali smo pet mobilnih timova od dva inženjera koji će obilaziti naselja i s tamošnjim koordinatorima utvrđivati stanje i potrebe stanovnika. Istodobno smo imenovali koordinatore za određene sektore, za logistiku, zdravstvo, opskrbu hranom i građevnim materijalom, te za druga područja, rekao je Žinić.

Dodao je da je od oko dvije tisuće obrtnika u županiji 825 obrta ozbiljno stradalo. Također je stradalo 700 trgovačkih društava, oko tri, od ukupno devet tisuća OPG-ova, neuporabljivo je šest od 13 srednjih škola, a u Petrinji je oštećen jedan vrtić. Dom za starije u Sisku se koristi, dok su korisnici petrinjskog i glinskog doma preseljeni.

➡️ Posljedice potresa - novosti 

Sve zdravstvene službe funkcioniraju, iako neke u kontejnerima. Novost je da je i zgrada kirurgije u sisačkoj Općoj bolnici dobila zelenu naljepnicu i počet će se koristiti. U organiziranom smještaju je ukupno 751 osoba. Ujedno se koristi oko 200 kontejnera, a zahtjevi su za 500. Očekuje se da će zahtjeva za takav smještaj biti znatno više, rečeno je na konferenciji za novinare nakon sjednice koordinacije Županijskog stožera u Sisku.

Organizirana je priprema oko šest tisuća obroka na nekoliko lokacija u Petrinji, Glini i Sisku.

- Pred nama je teško razdoblje jer su ljudi deprimirani pa ćemo organizirati i psihološku pomoć. Ljudima treba potvrda da nisu sami i s njima treba razgovarati pa će pet mobilnih timova obići najugroženije. Ponovno napominjem da se svaka pomoć najavljuje preko našeg call centra. Ovog trenutka bez struje je još nekoliko naselja na petrinjskom području, ali u dogovoru sa sisačkom Elektrom za dva će dana sva naselja imati struju. Također, uskoro će pitku vodu dobiti i dio Petrinje koji je još nema, rekao je Žinić.

Također je najavio da će uskoro županijsko povjerenstvo, na temelju zahtjeva jedinice lokalne samouprave te provjere, proglasiti stanje elementarne nepogode za pojedine jedinice lokalne samouprave. Preduvjet je da šteta budu veća od 20 posto njihova izvornog prihoda, nakon čega će župan za jedan dan proglasiti elementarnu nepogodu. 
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!