16:55 / 24.02.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HTV

Dogovoreno ubrzavanje obnove u Krapinsko-zagorskoj županiji

Oštećena kuća u potresu

Oštećena kuća u potresu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Lanjski potres u ožujku oštetio je 409 stambenih objekata u Krapinsko-zagorskoj županiji. Njihovi vlasnici i dalje očekuju konkretnu pomoć u obnovi svojih domova. Na sastanku s ravnateljem Fonda za obnovu predstavnici županije i jedinica lokalne samouprave dogovorili su nove aktivnosti kojima će se olakšati i ubrzati obnova. 

Peteročlana obitelj Perešin i još deset obitelj čije su kuće nakon potresa u ožujku dobile crvenu oznaku, već 11 mjeseci živi u mobilnoj kućici kampa Jezerčica. Nakon brojnih nedoumica i kontradiktornih informacija o potrebnoj dokumentaciji, gospodin Darko Perešin sutra će predati Zahtjev za obnovu. 

- Zadnja informacija od neki dan je da predamo papire, to što imamo, pa će se vjerojatno tražiti još ono što nam fali, kaže gospodin Darko. 


Potrebne  informacije tražio je i u Uredu koji u Donjoj Stubici radi od početka veljače. Pomoć je ovdje zatražilo stotinjak građana.


- Najveći problem su imovinsko-pravni odnosi i legalnost zgrade. Tu uvijek zapnemo, kaže Ivan Gruden iz Ureda za pomoć u obnovi nakon potresa.

Na natječaj za obnovu ne mogu se javiti vlasnici objekata koji nisu legalizirani, pa se na današnjem sastanku raspravljalo i o tom problemu. 

- Treba pronaći jedan model kako i tim ljudima pomoći da dobiju krov nad glavom i preko sustava donacija, a da bi se jedinice lokalne samouprave i uprave se uključile i preko svojih proračuna, izjavio je krapinsko-zagorski  župan Željko Kolar.

Ravnatelj Fonda Damir Vanđelić rekao je da u Fond još nije stigao ni jedan zahtjev za obnovu, dok je mjerodavno ministarstvo do sada zaprimilo 763 zahtjeva. Fond zasad isplaćuje samo novčane naknade za hitne popravke.

- Na našim stranicama vidite kada mi zaprimimo zahtjev, kada ga isplatimo. Do sada smo 242 novčane naknade isplatili, rekao je Vanđelić. 

Na današnjem je sastanku dogovoreno da će od ponedjeljka na terenu biti statičari koji će na objektima stradalima u ožujku procijeniti nove štete nakon potresa u prosincu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!