07:44 / 09.04.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Stier: Orbana ne treba ni sotonizirati ni glorificirati

-

-

Foto: - / -

Ne moramo se složiti sa svime što Mađarska radi, smatra Davor Ivo Stier, ali ne treba zaboraviti ni zajedničke interese.
Viktor Orban, za jedne autokrat, za druge nacionalni junak, pobijedio je sa svojom strankom Fidesz na parlamentarnim izborima u Mađarskoj.

Podijeljena oporba nije znala iskoristiti nezadovoljstvo dijela birača zbog klijentelizma i korumpiranosti među vladajućima. Pred 54-godišnjim premijerom, koji je stubokom promijenio nekadašnju komunističku zemlju, treći je mandat, unatoč kritici Europske unije i SAD-a zbog narušavanja ravnoteže vlasti i odbijanja prihvata izbjeglica. Kao mladić bio je liberal, a sada je uzor tvrdoj desnici u Europi.

Zašto politički trendovi u srednjoj i jugoistočnoj Europi, u kontekstu izbora u Mađarskoj i politike u Poljskoj, unutar Europske unije izazivaju zabrinutost i polemike o odstupanjima od temeljnih europskih ideja, vladavine prava i ljudskih prava, uz istodobno jačanje nacionalističko-populističkih i krajnje konzervativnih pokreta i politika? Jesu li snažnije politike nacionalnih identiteta kršćansko-konzervativnih svjetonazora u nepremostivoj opreci s vrijednostima liberalne europske i svjetske demokracije? Bila je to tema današnje emisije "U mreži Prvog" u kojoj su gostovali Davor Ivo Stier, saborski zastupnik HDZ, bivši ministar vanjskih i europskih poslova i bivši europarlamentarac, te dr. Dejan Jović, politolog, profesor međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti na Fakultetu političkih znanosti.

Jovića, koji ističe da je Fidesz cijelu kampanju vodio u negativnom smislu, na antiimigrantskoj retorici i strašenju Mađara od potencijalnog vala migranata koji će ugroziti mađarski identitet, suverenitet i sigurnost, zanimalo je je li HDZ blizak Orbanu i kako gleda na njega kao saveznika u sklopu Europske pučke stranke. Zanimalo ga je doživljava li HDZ Orbana kao uzor, pozitivan primjer koji bi se mogao eventualno primijeniti i u Hrvatskoj. "Mi čujemo takve stavove s pozicije desnije od HDZ-a. U pojedinim televizijskim emisijama čujemo glorifikaciju Orbana, nisam siguran je li to trenutačno dio HDZ-ove politike ili nije", zapitao se.

Stier na to odgovara da se Orbana ne treba ni sotonizirati ni glorificirati. "Treba jednostavno, što se Hrvatske tiče, voditi računa o našim interesima. Mislim da bi to bilo potpuno pogrešno, a takva pogreška je, prema mom mišljenju, učinjena za vrijeme vlade lijevoga centra u Hrvatskoj, gdje se išlo ideologizirati bilateralan odnos između Hrvatske i Mađarske. To sasvim sigurno nije dovelo do nekih rezultata. Dapače, prilično je loše završilo za bilateralne odnose", ocjenjuje Stier.

Ističe da se Hrvatska ne mora nužno složiti s nekim stvarima koje se događaju u srednjoj Europi. "Što ne znači da trebamo zatvoriti vrata srednjoj Europi i ne vidjeti da imamo mnogo zajedničkih interesa i dodirnih točaka i na tome graditi dobre odnose", rekao je. Kaže da se treba prisjetiti odlučujućih trenutaka, primjerice kada je Hrvatska bila u završnoj fazi pristupnih pregovora s EU, tada je Orban imao važnu ulogu da ti pregovori dođu do kraja.  "Te stvari isto moramo valorizirati, ali to ne znači da se morate složiti sa svime što Mađarska radi", objasnio je.

Stier se na početku emisije kratko osvrnuo na svoje izjave na kraju prošlog tjedna o klerikalcima, antiklerikalcima i Istanbulskoj konvenciji. "Čemu nervoza, čemu panika, imat ćemo u Saboru prilike argumentirati svaki stav", rekao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!