Stier o ratu u Ukrajini: Rusija nije očekivala takvu reakciju EU-a

25.02.2023.

11:22

Autor: Intervju tjedna/HR/HRT

Davor Ivo Stier

Davor Ivo Stier

Foto: HTV / HRT

U emisiji Intervju tjedna, urednice i voditeljice Jasmine Popović, Davor Ivo Stier, HDZ-ov član saborskog Odbora za europske poslove i bivši ministar vanjskih i europskih poslova, kazao je da je Vladimir Putin započeo agresiju i on bi je mogao zaustaviti da to želi, ali nije uspio ispuniti svoje ciljeve.

- On nije ispunio ciljeve i, nažalost, nastavlja s agresijom. Što se tiče mirovnih ciljeva, teško da se to može predvidjeti u ovoj godini, istaknuo je.

Govori kako se koncepcija ruskog svijeta u geopolitičkom smislu počela primjenjivati već od 2008. invazijom na Gruziju.

Ističe da je teško vjerovati kako će u kratkom vremenu biti postignut mirovni sporazum Ukrajine i Rusije.

Na pitanje koliko je EU pokazao snagu, što se tiče rata u Ukrajini, Stier je rekao da Rusija nije očekivala takvu reakciju EU-a, a pogotovo Njemačke.

- Nova geopolitika pokazala je da je EU našao način kako ostvariti jedinstvo, rekao je i dodao kako su se demokracije Zapada našle i pronašle zajednički geopolitički interes, ali i koordinirano djelovanje, istaknuo je.

Na pitanje može li u ovom ratu biti pobjednika, Stier je rekao kako je Putin želio da Rusija bude akceptirana kao velesila ravna SAD-u.

- To mu neće uspjeti, naglasio je, ali, kako kaže, Rusija i dalje ostaje nuklearna sila.

Za demokraciju nije dobro kada se ne sučeljavaju različite alternative i politike


Što se tiče političke situacije u Hrvatskoj, posljednji Crobarometar daje gotovo 30 posto HDZ-u, ali istodobno 70 posto građana misli da država ide u pogrešnom smjeru. Građane najviše muči to što im je egzistencija ugrožena krizom i korupcijom.

- Imali smo inicijativu oporbe za opoziv premijera Andreja Plenkovića, što smatram da je demokratsko pravo, no mislim da ta inicijativa neće proći, ne samo što neće imati 76 ruku, nego i stoga što nemaju politiku ni sadržaj koji je alternativan, naglasio je.

Govori da za demokraciju nije dobro kada se ne sučeljavaju različite alternative i politike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!