10:15 / 31.05.2019.

Autor: S.M./M.Š./HRT

Stierova presica i odgovor Plenkovića

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Davor Stier, saborski zastupnik HDZ-a, kazao je da će sada mnogi biti možda generali nakon bitke.
Jutarnji list objavio je da je nakon lošeg rezultata koji je HDZ ostvario na europskim izborima, osvojivši samo četiri mandata - šef stranke Andrej Plenković naredio čelnicima lokalnih organizacija da do ovog petka dostave izvješća kako bi se analiziralo zašto su podbacili, ističući da se očekuju i kazne zbog sumnje u organiziranu izbornu opstrukciju. 

Ocijenivši kako su rezultati izbora za Europski parlament za HDZ neuspjeh jer je postavljen cilj od pet mandata, a osvojena su četiri, Davor Stier je novinarima u Hrvatskom saboru rekao kako je time stranci poslana poruka da se udaljila od desnih birača.

Dodaje da borba protiv korupcije i klijentelizma mora biti u središtu njezina političkog djelovanja.

- Nije moje da upirem prstom. Ja sam govorio i poduzeo poteze za koje sam mislio da su potrebni, onda kada je trebalo, uvijek s namjerom da HDZ bude jači i da se ne dogodi ono što se sada dogodilo. Dogodilo se da se naše biračko tijelo podijelilo. Mnogo je tradicionalnih birača HDZ-a izašlo na izbore, ali nije zaokružilo HDZ. Jedna od ovih poruka koje smo dobile od birača, a koje moramo prihvatiti, da ne možemo pobijediti na izborima, ako ne predstavljamo i te desne birače, istaknuo je Stier.

- Mi ne možemo ići na parlamentarne izbore s potporom od 22 ili 23 posto. Birači su nam poslali poruku da je borba protiv korupcije i klijentelizma izuzetno važna i da mora biti u središtu našeg političkog djelovanja, dodaje Stier.

Na pitanje treba li Andrej Plenković napustiti mjesto predsjednika HDZ-a Stier je odgovorio kako je "govorio kad je to trebalo i ukazivao na ono što je u tom trenutku trebalo".

- Prezirem praksu onih koji kad je vođa moćan frenetično plješću, a kad se posklizne idu vaditi noževe. To nisam ja, to nije moja uloga. Moja je uloga bila reći ono što je u danom trenutku trebalo, poduzeti poteze koje sam poduzeo, jer sam mislio da su tada bili potrebni, uvijek s namjerom da HDZ bude jak i da može okupljati. Moja je sada misija raditi na tome da ujedinimo stranku i naše biračko tijelo, koje se doista podijelilo. Ja ću na tome raditi i ja ću u tome uspjeti, poručio je Stier. 

Na pitanje šalje li time poruku da je spreman preuzeti HDZ, istaknuo je kako je na izvještajnom Saboru iskazao spremnost raditi na ujedinjavanju stranke i birača.

- Zašto ne i kao predsjednik stranke. Ali, što se toga tiče, kad dođe vrijeme unutarstranačkih izbora dobit ćete moj vrlo precizan odgovor, kazao je.

Plenković o Stieru: Razgovaramo nas dvojica, nismo u nekom problemu

Premijer Andrej Plenković na Markovu trgu je komentirao Stierovu konferenciju za medije.

- Bilo bi dobro da svi oni koji hoće pomoći da to rade u vrijeme dok traje kampanja i kad su izbori, a što se tiče njegovih želja da što više ljudi stane iza projekta i programa HDZ-a, to je dobra ideja.

Je li Stierov istup doživio kao napad?

- Mi smo demokratska stranka, svatko može reći što misli, mislim da to nije nikakav problem. Kada budu unutarstranački izbori svatko se može kandidirati. Na pitanje je li doživio Stierov istup kao ambiciju da želi preuzeti njegovu poziciju, rekao je "to morate njega pitati".

- Razgovaramo nas dvojica inače, nismo u problemu nekom. 

Radimo analizu što se tiče europskih izbora, dodaje Plenković, rekavši da se "HDZ nije odmaknuo od desnih birača".

- To su glasovali na ovim izborima, kada dođu parlamentarni vidjet ćemo za koga će glasati. Parlamentarne izbore ćemo mi pobijediti, rekao je premijer Plenković dodajući da će se unutarstranački izbori održati prema statutu.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!