17:18 / 27.09.2019.

Autor: D.M./HRT

Stigao nalaz obdukcije Kristiana Vukasovića

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Obdukcijski nalaz potvrdio je dosadašnju medicinsku dokumentaciju kao i pretpostavljani uzrok smrti uslijed zatajenja srca.
Uzrok smrti 18-godišnjeg Kristiana Vukasovića najvjerojatnije je zatajenje srca kao posljedica tzv. zloćudne aritmije, stoji u nalazu obdukcije koji je stigao na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu. Obdukcijski nalaz potvrdio je dosadašnju medicinsku dokumentaciju kao i pretpostavljani uzrok smrti.

- Bošnjaković: Nove okolnosti smrti K. Vukasovića bit će ispitane
- Obitelj mladića umrlog u splitskoj bolnici tužit će državu
Što se događa u splitskom zatvoru na Bilicama?

U dostavljenom nalazu obdukcije navedeno je i postojanje niza ozljeda kao što su krvni podljevi trbušne stijenke, natkoljenice, potkoljenice te mekog oglavka tjemena. Prema patologu, ozljede se ne mogu sa sigurnošću dovesti u vezu sa smrtnim ishodom.

Sve to nije izravno prouzročilo smrt, no u zbroju s uvjetima u kojima je boravio, stalnim strahom, i načinom na koji je tretiran, davanjem sedativa, odvođenjem u bolnicu i vraćanjem u zatvor, izgleda da je u konačnici bilo kobno za mladića s psihičkim poteškoćama.

- Ako je ovaj mladić trebao 24-satnu pomoć u redovnom životu u normalnim prilikama, onda zaista ne mogu zamisliti kako je on podnosio prilike koje su za njega nenormalne neuobičajene i zaista mislim da je bilo važno da se sustav prilagodi njegovim teškoćama, izjavila je avnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba Gordana Buljan Flander.

Odvjetnik obitelji Vukasović Vinko Ljubičić za kazao je kako još nije detaljno proučio nalaze obdukcije, ali s obzirom na sve okolnosti, sigurno će uputiti tužbu protiv RH. "Ovdje je činjenica, ja to iščitavam da je ovdje prvenstveno uzrok smrti uvjeti u kojima je okrivljeni boravio sve vrijeme od 1. travnja pa do smrti odnosno do dolaska u KBC Split koji su utjecali na njegovo psihičko stanje imali prvenstveno negativne posljedice na vitalne organe tijela a to su srce i mozak", kazao je.Kristian Vukasović je zbog izazivanja požara, nakon što se sam prijavio policiji i priznao kazneno djelo, osuđen na osmomjesečni zatvor. U pritvoru je bio četiri mjeseca, odnosno sve dok mu se zdravstveno stanje nije pogoršalo, pa je bio upućivan u zatvorsku bolnicu u Zagreb. Posljednji put kada je vraćen u splitski zatvor na Bilicama u stanju kome prebačen u splitsku bolnicu u kojoj je naposljetku i umro. Otac mu je na tijelu primjetio brojne podljeve, te je sve to prijavio policiji.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!