08:20 / 11.02.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Stigla promjena vremena, zahladnjenje, vjetar, snijeg...

ilustracija

ilustracija

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Stigla je dugonajavljivana jaka, pa i razmjerno nagla promjena vremena s gotovo proljetnih uvjeta na zimske. I to manje zbog mjestimičnog snijega, a više zbog osjetnog pada temperature i hladnog vjetra. U nastavku tjedna očekuje nas većinom još hladnije te razmjerno vjetrovito i uglavnom suho vrijeme.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 11. veljače narančasto upozorenje za zapadnu obalu Istre, područje Kvarnera i Kvarnerića, sjeverne Dalmacije te crveno upozorenje za Velebitski kanal. 

Zbog vrlo vjetrovitog vremena treba računati na teškoće u cestovnom i pomorskom prometu, a zbog niskih temperatura bit će i poledice, moguće čak i na otocima.

- Današnji jaki porast tlaka, za oko 25 hPa u vrlo kratko vrijeme, može donijeti nelagodu, smušenost, glavobolju - upozorio je glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

HAK: Mjestimice snijeg i jak vjetar otežavaju promet

Snijeg pada mjestimice u središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru i Lici, a ponegdje ima magle, dok jak vjetar ograničava promet na više cesta te u pomorskom prometu, javio je Hrvatski autoklub (HAK). Mogući su i odroni. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Zbog jakog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina): na A7 Draga - Šmrika; DC1 Borje - Vaganac; DC8 Jadranska magistrala Bakar - Novi Vinodolski i Senj - Sveta Marija Magdalena; DC217 Ličko Petrovo Selo (DC1) - GP Ličko Petrovo Selo i LC58107 Križišće - Kraljevica.

Zabrana je prometa za za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina) na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Senja.

Jak vjetar puše i na autocesti A1 Zagreb - Split - Ploče između tunela Bristovac i vijadukta Božići gdje se vozi se vozi uz ograničenje brzine 60 km/h, no autocesta je otvorena za sve skupine vozila.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema, na cestama u Lici i Gorskom kotaru.

Zbog vjetra su u prekidu trajektna linija Lopar - Valbiska te katamaranske linije Ubli - Vela Luka - Hvar - Split i Vis - Split.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!