Stigle e-Pristojbe: online plaćanje biljega i naknada

04.05.2021.

19:53

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

e-Pristojbe

e-Pristojbe

Foto: Dnevnik / HRT

E-pristojbe nova je usluga kojom se građani mogu koristiti prilikom podnošenja zahtjeva javnoj upravi. To, primjerice, znači plaćanje biljega ili naknada na licu mjesta, čime se postupak izdavanja dokumenata znatno ubrzava.


Ivona je svoj rodni list podignula za manje od 3 minute. Pritom u ruci nije imala nijedan dokument - samo novčanik.

- Prije je trebalo doći do kioska, uzeti biljege pa se ponovno vratiti, sada se sve u jednom dolasku obavi, rekla je Ivona Desetnik iz Karlovca.

Biljeg i naknadu platila je karticom u uredu.

- Stariji još nemaju takvu naviku, ali pomalo i njih upućujemo na to, kazala je Željka Lukačić, djelatnica u matičnom uredu u Karlovcu.

- Naša je intencija da se postupak ubrza, da bude jednostavan, da stranke ne osjećaju to toliko birokratiziranje, nego da sve bude efikasnije gdje god se može, kazala je Ines Pavlačić, pročelnica Upravnog odjela za opću upravu.

Preko sustava e-pristojbe tako se mogu plaćati i sudske, turističke te sve ostale pristojbe.

- Danas nam je u Republici Hrvatskoj dostupno 215 usluga iz 10 državnih tijela, a isto tako i šest usluga putem sustava e-građani, otkrio je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Tri je godine trajao projekt uvođenja e-pristojbi. Educirali su se djelatnici u uredima, kupljeni su uređaji za naplatu, računalni programi, različite aplikacije. Projekt se i dalje usavršava.

- Najavila bih da ćemo uskoro pustiti u produkcijski rad i komponentu plaćanja pristojbi unaprijed, da će korisnik moći na sustavu e-građanina zatražiti i platiti pristojbu unaprijed, i doći u svoj županijski ured da se ista isporuči, objasnila je Andreja Kajtazi, direktorica Sektora komercijalnih digitalnih rješenja Financijske agencije.

Osim što građani i poduzetnici jednostavnije mogu doći do usluga, sustav e-pristojbe ima još jednu važnu ulogu; osigurava se jedinstvena evidencija javnih usluga te pristojbi i naknada. Bit će jasno vidljivo u koji dio državnoga, županijskoga ili općinskog proračuna odlazi novac od, primjerice, biljega ili neke druge pristojbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!