08:30 / 16.11.2019.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT

Stiglo novo nevrijeme, jugo opet udara na Dalmaciju

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dijelove Jadrana zahvatilo je novo nevrijeme - olujno jugo, plima, jaki udari vjetra!
Dok se još saniraju posljedice prošlog vremena - stiglo je novo nevrijeme. Zbog obilne kiše za područje Istre i Like i Gorskog kotara, izdan je crveni alarm. Isto je i s obalom koju opet "udara" olujno jugo.  U prekidu su brojne trajektne i katamaranske linije.

Jugo povremeno na srednjem  Jadranu dostiže brzinu i do 80 kilometra na sat. Pojačani udari juga na srednjem Jadranu i večeras stvaraju mjestimično višemetarske valove te su i dalje u prekidu sve katamaranske linije koje Split povezuju s otocima, doznaje se u Jadrolinijinoj agenciji u Splitu.

I nedjelja puna neispunjenih meteo-želja 

Posebno na udaru nevremena bili su Istra, Dalmacija i Hrvatsko zagorje. Zbog kiše i jakog vjetra poplavljene su mnoge ulice, a zbog magle i mokrih kolnika otežan je cestovni promet. Nestabilno vrijeme očekuje se do kraja vikenda.Vrijeme se neće smiriti cijeli vikend, crveni meteoalarm na snazi je i za danas i za sutra. Dežurni meteorolog HRT-a Tomislav Kozarić za Podnevni dnevnik HRT-a najavio je što možemo očekivati do kraja dana na sjeveru Hrvatske. Kiša će, kaže, još povremeno padati, ali u manjim količinama i slabijeg intenziteta tijekom noći i jutra. Tijekom noći će prestati.

- Treba kazati da će ponovno sutra prema kraju dana biti kiše. Na zapadu Hrvatske i u Hrvatskom zagorju nešto jačeg intenziteta, ali vjerojatno ne kao što je bilo danas, rekao je.

Otkrio je i kakve su prognoze za Dalmaciju, Istru i Kvarner za poslijepodne.

- Jugo će ponovno jačati na jako i olujno najprije u Dalmaciji, a navečer će se proširiti na sjeverni dio Jadrana. Treba dodati da će najžešće jugo biti sutra u prvom dijelu dana. Ono će biti olujno, vrlo vjerojatno s orkanskim udarima zbog plime i pada tlaka, bit će poplavljivanja obala, rekao je.

Smirivanje vremena treba, kaže, očekivati u ponedjeljak, odnosno s početkom idućeg tjedna.

- Međutim treba dodati da će još sutra biti obilne kiše osobito u drugom dijelu dana u gorskoj Hrvatskoj te na sjevernom dijelu Jadrana i u Dalmaciji. Drugdje će već biti povoljnije. Bitno je reći i da rastu vodostaji rijeka pa treba i dalje pratiti hidrološke prilike, poručuje.Nevrijeme je sinoć poharalo Istru. Najviše je stradalo područje Umaga i Labina. U jakim naletima vjetra srušena su stabla, oštećeni automobili, potopljene brodice. Pijavica je oštetila zgradu gradske uprave u Umagu. Šteta se procjenjuje na oko milijun kuna.

Velike oborine pogodile su i Rijeku. Tržnica je opet bila pod vodom. Olujno jugo noćas i u Splitu. Valovi visoki nekoliko metara, obale poplavljene. Na moru jugo ponovno stvara probleme u pomorskom prometu, zbog čega su duž cijelog Jadrana u prekidu mnoge trajektne, brodske i katamaranske linije.

●  Sinoć je nevrijeme pogodilo i Umag koji je poharala pijavica. Evo kako je to izgledalo sinoć i kakvo je trenutno stanje:●  Velika kiša pogodila je i Hrvatsko zagorje. Zbog vode na cesti bila je zatvorena prometnica Zlatar Bistrica-Konjščina. Sada se šteta sanira, iz dvorišta se ispumpava voda.●  I u Zagrebu je obilna kiša sinoć i tijekom jutra stvarala probleme. Vatrogasci su na terenu jer su neke prometnice pod vodom, osobito na istoku grada. Zbog začepljenih šahtova velika količina vode slila se Maksimirskom ulicom sve do Dinamova stadiona. Otežan je i tramvajski promet. Vatrogasci su imali pune ruke posla.● Zbog jakog juga u prekidu su trajektne i katamaranske linije na dubrovačkom području. Za ovo doba godine uobičajeni su i nanosi smeća u staroj gradskoj luci. Za razliku od lani, kada je smeća bilo toliko da se čistilo danima, sada stanje nije alarmantno. Riječ je tek o manjim količinama koje su radnici Čistoće brzo pokupili. Nepovoljno vrijeme nije omelo brojne turiste u fotografiranju.


U Temi dana o vremenskim nepogodama govorili su Zoran Čavlović iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda, Anđelko Ferek-Jambrek, zamjenik župana i načelnika Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!