20:37 / 25.02.2020.

Autor: HRT

Štimac u Temi dana: Dva nova sumnjiva slučaja u Rijeci

-

-

Foto: - / -

Potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Riječ je o 26-godišnjaku koji je prošloga tjedna boravio u Milanu na nogometnoj utakmici.
Potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Riječ je o 26-godišnjaku koji je prošloga tjedna boravio u Milanu na nogometnoj utakmici.

Rijeka: Devet hrvatskih radnika negativno na koronavirus
Potvrđen koronavirus u Hrvatskoj
Koronavirus u Hrvatskoj - što znamo dosad

Mladić pokazuje blaže znakove bolesti i njegovo stanje nije zabrinjavajuće. Smješten je u karantenu bolnice "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Mjerodavni napominju - nema razloga za paniku.

Tijekom dana pojavila su se još dva slučaja sa sumnjom na koronavirus, u Puli i Koprivnici. Ukupno je 15 osoba trenutačno u izolaciji. 

Devetero hrvatskih radnika zaposlenih u talijanskoj tvornici u kojoj je 20 osoba zaraženo koronavirusom, hospitalizirani su u Kliničkom bolničkom centru Rijeka i nalazi su im negativni, otkrio je u Temi dana, prof. dr. sc. Davor Štimac dr. med., ravnatelj KBC-a Rijeka.

No dva su nova sumnjiva slučaja.

- Radi se o jednoj 50-godišnjoj gospođi i jednom 21-godišnjem mladiću. Imaju simptome respiratornog sustava i epidemiološku anamnezu boravka u Italiji, rekao je Štimac.

Kaže kako su čitavu Kliniku za infektologiju jučer ispraznili, tako da ona služi za prijem pacijenata kod kojih postoji izvjesna sumnja na zarazu koronavirusom.

- Stalno informiramo svoje djelatnike kako postupati, naglasio je.

Rekao je kako šalje poruku građanima da ako imaju s disanjem da se jave svojim liječnicima obiteljske medicine, a mogu kontaktirati i epidemiologe, te će se tada odlučiti trebaju li oni biti upućeni u bolnicu.

- Što se tiče prevencije, to su prvenstveno higijenske mjere. Očekujemo da ljudi više i pažljivije peru ruke, te izbjegavaju odlaske u zemlje koje imaju više oboljelih i na taj ćemo način umanjiti rizik, naglasio je i dodao kako u KBC Rijeka postoji 4 kreveta u izolaciji i još u bolnici 6 kreveta, ali je i sama klinika ispražnjena.

- Usredotočeni smo na to da možemo reagirati na pravi način ako se pojave zaraženi, rekao je.

U županiji je osnovan stožer koji će na dnevnoj bazi u 13.30 davati informacije za javnost kakvo je stanje glede zaraženih.

- Nađeni su i karantenski prostori, ako to bude trebalo, gdje bi se smještali mogući pacijenti, naglasio je Štimac i dodao kako još uvijek nema potrebe za tim.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!