14:26 / 16.06.2018.

Autor: S.M./HRT

Stipe Botica novi predsjednik Matice hrvatske

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Rijeci je održana glavna skupština Matice hrvatske, na kojoj je izabran i novi predsjednik.
Stipe Botica, ugledni kroatist, izabran je za novog predsjednika Matice hrvatske (MH) na Glavnoj skupštini MH održanoj u Rijeci. Botica je bio jedini kandidat za tu funkciju, a naslijedio je Stjepana Damjanovića.

Zahvaljujući se na izboru, Botica je kazao kako bi volio da je bilo više kandidata za predsjedničko mjesto, jer bi to donijelo 'propulzivniju atmosferu u Maticu'. Ocijenio je da Matica hrvatska u 21. stoljeću djeluje drugačija nego do sad te izrazio nadu da će se na sljedećoj izbornoj skupštini na upravljačka mjesta birati 40-godišnjaci.

Za potpredsjednike su od pet kandidata izabrani Anđelko Akrap, Luka Šeput i Dubravka Oraić Tolić. Na poziciji glavnog tajnika u sljedećem mandatu ostaje Zorislav Lukić, kao i Damir Zorić na poziciji gospodarskog tajnika. Božidar Petrač je izabran za književnog tajnika Matice hrvatske.

Izabrani su i članovi Nadzornog odbora, Suda časti i Glavnog odbora Matice.

Stipi Botici čestitao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Poštovani profesore Botica,  u ime hrvatske Vlade i svoje osobno, čestitam Vam na izboru za predsjednika Matice hrvatske, jedne je od najstarijih i najvažnijih hrvatskih kulturnih ustanova, čija je uloga nezamjenjiva u promicanju nacionalnog i kulturnog identiteta naše domovine.

Velika je čast i odgovornost biti na čelu tako ugledne ustanove te Vam stoga želim svako dobro i puno uspjeha u njenom vođenju i radu na dobrobit našeg umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, kao i društvenog razvitka Lijepe Naše
, istaknuo je premijer Plenković.

Stipe Botica rođen je 1948. godine u Otoku Dalmatinskom. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu je diplomirao, magistrirao i 1986. godine obranio doktorsku disertaciju.  Od 1984. godine radi na Katedri za usmenu književnost tog fakulteta, gdje je od 2002. redoviti profesor u trajnome zvanju.

Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu bio je dekan te pročelnik Odjela za kroatistiku. Bio je i voditelj Zagrebačke slavističke škole - Hrvatskog seminara za strane slaviste. Dobitnik je više nagrada, a među njima i medaljom rada 1984. godine, te nagradom za stručni i znanstveni rad s likom Ruđera Boškovića 1995. godine. Autor je 50-tak znanstvenih i stručnih radova, a uredio je i izdao 15-tak knjiga. 

Matica hrvatska jedna je od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova.  Utemeljena je 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Jedan je od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj.

Uz 20-tak redovnih biblioteka značenjem se ističe biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti, u kojoj je objavljeno već više od stotinu naslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!