06:57 / 25.11.2020.

Autor: V.K./U mreži Prvog/HR/HRT

Stipić: Četiri zahtjeva ministru

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

S kojim se problemima suočavaju nastavnici, ali i ravnatelji i kako izgleda rad u školama u doba epidemije te trebaju li najavljene strože mjere zahvatiti i škole
Sindikat Preporod će danas održati prosvjed pred Ministarstvom obrazovanja. Na pitanje je li situacija u školama takva da je prosvjed nužan, Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod je rekao u emisiji U mreži Prvog, da su postojali drugi načini ne bi se prosvjed radio.

➡️ Sindikat učitelja: Fuchsu ćemo predstaviti podatke o uvjetima rada u pandemiji
➡️ Hoće li nacionalni lockdown biti neizbježan?
➡️ Božinović najavio nove mjere, najjače u drugoj fazi epidemije
➡️ Kako se škole snalaze u uvjetima pandemije?

- Problemi postoje i oni nisu od sada. Smatramo da se ti problemi trebaju rješavati, rekao je i dodao kako će prosvjed biti organiziran prema svim pravilima epidemiologa, rekao je.

Sindikat ima 4 zahtijeva. Prvi je da se preispita preporuka da je obveza nastavnika da rade on line nastavu s učenicima koji su u samoizolaciji. Kako kaže, tih je učenika sve više pa nastavnicima to postaje značajna dnevna obaveza.

Drugi je zahtjev da se regulira status zaposlenika dok su na bolovanju, tj. u samoizolaciji. Treći zahtjev je refundiranje troškova za rad od kuće.

- Neki su morali kupovati računala na kredite, a postoje i drugi troškovi. Smatram da bi se to moglo riješiti uz malo dobre volje, rekao je Stipić.

Četvrti zahtjev odnosi se na spremačice kojih je u školama sve manje, a zahtjeva za njih je sve više.

Istaknuo je kako je smisao prosvjeda da se uspostavi dijalog i vjeruje da će se to i dogoditi. Koordinatorica radne skupine Ministarstva obrazovanja Ivana Pavić Šimetin  rekla je kako Koordinacija radne skupine Ministarstva obrazovanja nije donijela strože mjere glede održavanja nastave jer su one dogovorene već u kolovozu te da te mjere pokrivaju sve potrebe, a ovise o odluci lokalnih stožera.

-  Gdje ima potrebe, može se prijeći na, C model nastave, a to je nastava od kuće. Na nacionalnoj razini se o tome ne razmišlja, rekla je.

Emisiju možete pogledati ovdje:

Predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec je istaknula kako je dobra ova odluka ministarstva koja nalaže da se djeluje ciljano.

Pavić Šimetin je rekla da za sada školski praznici ostaju onako kako je prije određeno.

Kazala je kako je zaraženo 0,36 posto učenika od ukupnog broja istih, što je vrlo malo.

Na pitanje misli li da bi se trebalo prijeći na on line nastavu, Stipić rekao je kako mišljenja profesora nisu bitna, već da se treba imati povjerenje u one koji o tome više znaju.

Istaknuo je kako ova dva oblika nastave, učenje od kuće i učenje u razredu, nisu usporediva što se tiče kvalitete te kako se treba učiniti sve kako bi se nastava što duže održala u razredu.

Hitrec je istaknula kako ravnatelji čine sve da olakšaju posao i profesorima, ali i učenicima, te da rade sve što se može u datim okolnostima.

Što se tiče on line nastave, rekla je kako nastavnici, u većini slučajeva, imaju on line nastavu paralelno s nastavom u učionici, te da on line nastava nije za vrijeme njihovog slobodnog vremena.

Hitrec se složila da postoje troškovi rada od kuće i da se o tome može raspravljati.

Što se tiče spremačica, Hitrec govori kako je to veliki problem. Rekla je kako njezina škola već drugi puta ponavlja natječaj za spremačicu, ali se nitko ne javlja.

- To nije problem samo čistačica, već i nastavnika. Kada nam netko ode na bolovanje, mi nemamo koga primiti, naglasila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!