08:33 / 04.05.2019.

Autor: M.Š./HRT

Stipić: Ne vjerujem da će naći još puno lažnih diploma

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U emisiji "Intervju tjedna" jasmine Popović gostovao je predsjednik sindikata "Preporod" Željko Stipić.
U emisiji "Intervju tjedna" Jasmine Popović gostovao je predsjednik sindikata "Preporod" Željko Stipić.

- Otkrivene još tri lažne diplome i dvije lažne svjedodžbe


Otkrivene su nove lažne diplome, za sada ih je pronađeno 19, i to u četiri mjeseca. Daljnje postupke preuzimaju policija i DORH, a akcija ide dalje.

- Nitko razuman nije mogao vjerovati da jedino u školstvu neće biti lažnih diploma. Sve negativno što postoji u društvu, postoji i u školstvu. Ono što sada vidimo jest da je ova negativna pojava manje aktualna u školstvu nego u državnim ili privatnim tvrtkama. Ono što se u školstvu mjeri u promilima, drugdje se mjeri u postocima. To je kod nas negdje na razini 0,05 ili 0,06. No svaka razotkrivena lažna diploma vrijedna je truda. Ovo je odavno trebalo napraviti. No mi bismo voljeli da se to radilo na drugačiji način. Da su se napravili registri i tada bi se bez ikakve kampanje i priče problem riješio, govori predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

No kako je moguće da su neki desetljećima radili s lažnim diplomama?

- Nitko ih nije provjeravao. To je jedan segment funkcioniranja odgojno-obrazovnog sustava u kojem sve ovisi o ravnateljima. A oni nisu imali pomoć ni od koga. Ne čudi da postoje takvi slučajevi. Ravnatelj je odgovorna osoba za sve što se u školi događa. Treba jasno dati do znanja da postoje i odgovorniji od ravnatelja. Sustav je trebao zahtijevati od njega da se kandidati provjeravaju. To je sve skupa rezultat opće nebrige, odgovorni su i ministrice i ministri.

Pojedinci minimiziraju cijeli problem, a mi stalno upozoravamo da u školama nema novca. Sve te provjere plaćat će se iz budžeta škola, dodaje Stipić.  

- Novac će se namaknuti preko leđa učenika. To je zapravo trebao podmiriti onaj tko je kampanju pokrenuo, a to je Ministarstvo. Nije dobro da djeca stradaju, da nemaju sapune ili ručnike u toaletima.

Stipić dodaje kako ne misli da će se naći još puno lažnih diploma jer oni koji imaju takve diplome sami daju otkaze i traže druge poslove. Očekuje da će se ta priča brzo završiti.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je otkrivanje novih lažnih diploma.

- Pokrenula sam cijeli proces provjere svjedožbi oko 90.000 ljudi u sustavu znanosti i obrazovanja s ciljem da se iskoristi ova snažna antikoprupcijska mjera kako bismo s ulaskom kurikularne reforme u sve škole bili sigurni da su sve naše svjedodžbe vjerodostojne, poručila je.

Cijeli razgovor sa Željkom Stipićem možete pogledati u priloženom videu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!