Stipić: Puno djelatnika se cijepilo tijekom vikenda kako bi "skinuli brigu s vrata"

16.11.2021.

08:41

Autor: Studio 4/IMS/M.Š./HRT

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić

Foto: HTV4 / HRT

Prema nekim procjenama, danas, prvoga dana široke primjene COVID potvrda u sustavu obrazovanja, danas će testiranje morati obaviti oko 22 tisuće zaposlenika. 

Na početku gostovanja u Studiju 4 HTV-a, predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić osvrnuo se na situaciju na terenu, a vezano uz prvi dan kontrole COVID potvrda i testiranja. 

- Jutros gotovo da nemamo nikakvih informacija, imat ćemo cjelovite podatke oko 15 sati kada ćemo znati koliko je naših članova popunilo bilješku, što znači da su se odlučili krenuti u ovaj izazov osporavanje otkaza od strane poslodavca, ako do njega dođe, rekao je Željko Stipić. 

Sve što rade, rade u suradnji s profesorima radnih prava i odvjetničkim uredima, napomenuo je.

- U bilješku smo uključili sindikalnog povjerenika, dakle treba vidjeti što će se događati, hoće li netko fizički zapriječiti nekome da dođe na radno mjesto. Potom treba vidjeti hoće li doći upozorenje, tojest opomena pred otkaz. Onda će se naše članice i članovi u suradnji s pravnom službom Sindikata očitovati. Potom ćemo na školskom odboru pokušati preispitati odluku o otkazu. Ako i to ne prođe, onda ide sastavljanje tužbe, a potom i sudski spor. Ne može sindikat ostaviti niti jednog svojeg člana na cjedilu. Ustavni sud se nije očitovao o ovom cijelom pitanju. Naše članove držimo jednakima, neovisno o broju onih koji odbijaju cijepljenje ili testiranje. Ima jako puno onih koji su se cijepili preko vikenda, oni koji su si odlučili u zadnji čas skinuti "jednu brigu s vrata", dodaje Stipić.

"Sve se reflektira na učenike"

Očekuje da će problema biti, ali stvari je olakšao Stožer u posljednji trenutak "relaksirajući" neke mjere.

- Vezano uz testiranja, jako je važno da će Ministarstvo svima koji će svaka dva dana morati ići na testiranje to regulirati kao prekovremeni rad, a da će se riješiti pitanje putnih troškova, ako će netko morati putovati na testiranje, 10,15 ili 20 kilometara. Mali broj zaposlenika može stvoriti ozbiljne probleme, a to se reflektira na učenike koji su tako ionako puno toga izgubili u zadnje dvije godine, to bi nas onda vodilo u katastrofu. 

Ne isključuje mogućnost prosvjeda - ako bi se problemi produbljivali

Dodaje ipak da su velika većina njihovih članica i članova razumni ljudi. Ipak, ne isključuje mogućnost prosvjeda za tjedan ili dva, ako bi se problemi produbljivali. Demantira podatak da se djelatnici u školstvu mogu testirati na više od šest tisuća testnih mjesta.

- Ja sam jučer dobio dojavu od desetak ljudi da tamo gdje im je rečeno da se mogu testirati, da se ne testira. Testnih mjesta nema dosta, neki su Areni čekali i do ponoći. Tu postoji nešto iracionalno od samoga početka, Stožer u želji da se predstavi da kontroliraju situaciju, iz dana u dan produciraju neistine i laži i onda to sve skupa proizvodi nepovjerenje ljudi, dodaje Stipić. 

Očekuju da su ravnatelji odredili ovlaštenu osobu koja će zatražiti od kolegice ili kolege potvrdu, a onda ako to nema, ide se u popunjavanje bilješke te će potom sutra ili prekosutra ponoviti postupak, sve do trenutka kada idu daljnji koraci. Što je s profesorima koji rade u dvije ili više škola?

- Ima na tisuće takvih osoba, ja se zapravo divim ljudima koji putuju na različita mjesta. Uglavnom tu se radi o ruralnim područjima, imaju problem mjesta za testiranje, pojavit će se problem reorganizacije nastava jer oni neće moći sudjelovati. Oni koji nemaju potvrdu, morat će u svakoj školi ponavljati postupak. Oni su svakako skupina kojoj će u cijeloj ovoj situaciji biti najteže. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!