12:37 / 14.02.2022.

Autor: Studio 4/IMS/HTV/HRT

Stipić: Prijetilo se ljudima koji u svemu ovome nemaju nikakve krivice

Željko Stipić u Studiju 4

Željko Stipić u Studiju 4

Foto: HRT / HTV

U Hrvatskoj i dalje imamo crne brojke – od pet hospitaliziranih, samo je jedan cijepljen. Danas počinje testiranje školske djece kućnim brzim antigenskim testovima. Većina roditelja razumije nakanu HZJZ-a da kontrolira širenje COVID-a u razredima. Nažalost, dio roditelja protivi se takvoj odluci, a na meti kritika i prijetnji zbog toga su ravnatelji i nastavnici. Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod kaže kako zasad nema informacija o eventualnim incidentima s obzirom na jutrošnji početak testiranja djece. 

- Imamo informacije od petka. Bilo je tu sporadičnih slučajeva da se prijetilo ljudima koji su svemu ovome nemaju nikakve krivice – ravnatelji i nastavnici su samo izvršitelji onoga što od njih zahtijeva prosvjetna vlast. Ne očekujem da će toga biti u nekom većem opsegu. Tamo gdje bude, postoje institucije koje se trebaju tim problemima pozabaviti, kazao je Stipić u emisiji Studio 4.


"Često smo na meti prijetnji, to traje dugo"


Smatra kako su ravnatelji i nastavno osoblje često na meti kritika, pa i prijetnji, ne samo u slučaju najave testiranja školaraca, već i nošenja maski, ocjenjivanja djece nakon "online" nastave, i slično. 


- Ta pojava traje jako dugo, nije došla s koronom. Svi koji rade u školama se osjećaju nekako nezaštićeni i stvarno jesu nezaštićeni. Svi naši napori unatrag 20-ak godina nisu dali zadovoljavajuće rezultate – sigurnost u našim školama nije u zadovoljavajućoj mjeri, napominje Stipić.


Problemi u nastavi zbog samoizolacija


- Prošli tjedan imali smo 7000 zaražene školske djece, te goleme brojke onih u samoizolaciji. To je i dalje problem kod održavanja redovite nastave. Nemamo egzaktne podatke – možda čak i više od pola učenika je samo ove školske godine izgubilo između dva i četiri tjedna zbog samoizolacije. To izaziva nevjerojatne probleme, jer ti učenici i kada se vrate u školu sve teže uspijevaju pratiti nastavu. Mi u Hrvatskoj ništa ne poduzimamo da bi se nadoknadili ti nedostaci u njihovom znanju, kaže.


Preporod podupire ukidanje maski u školama


Najavljuje se skoro ukidanje nošenja maski u školama – o tome će već ovoga tjedna biti više razgovora u resornim ministarstvima.


- Sve što će voditi prema relaksiranju i povratku u normalno, gdje će učenici biti u učionicama gdje im je mjesto i gdje će gradivo savladavati na jedini primjeren način, mi iz Sindikata možemo samo podržati, zaključuje Stipić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!