Opasno vrijeme: u prekidu brojne brodske linije, ograničenja u prometu

14.03.2023.

Zadnja izmjena 21:07

Autor: HRT/V.G./Hina/P.F.

 Jugo stvara poteškoće u pomorskom prometu

Jugo stvara poteškoće u pomorskom prometu

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) izdali su za danas i sutra, 14. i 15. ožujka, crveno i narančasto upozorenje na vjetar, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.


HAK: U prekidu brojne trajektne, katamaranske i brodske linije


Zbog jakog vjetra na državnim cestama između Vaganačkog mosta i Borja te između Ličkog Petrova Sela i graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle, a u prekidu su i brojne trajektne, katamaranske i brodske linije.

Objavio je to popodne Hrvatski autoklub (HAK), a vozače pozvao da na put ne kreću bez zimske opreme.

U prekidu su trajektne linije Sobra-Prapratno, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje i Zadar/Gaženica-Bršanj (Iž)-Rava-Mala Rava.

Katamaranske linije: Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Novalja-Rab-Rijeka,Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Vis, Zadar-Mali Iž-Veli Iž-M.Rava-Rava, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj, Šibenik-Kaprije-Žirje, Dubrovnik-Šipan-Sobra, Zadar-Zaglav-Bršanj, Split-Rogač-Milna, Split-Hvar-Korčula i Lastovo-Korčula-Dubrovnik također su u prekidu.

U prekidu su i brodske linije Mali Lošinj-Unije-Susak i Komiža-Biševo.

Galerija
 Jugo stvara poteškoće u pomorskom prometu, Foto: Ivo Cagalj/Pixsell
 Jugo stvara poteškoće u pomorskom prometu, Foto: Ivo Cagalj/HRT

Najavljeno je i koje će linije biti sutra, 15.3.2023. u prekidu:


Katamaranske linije: Mali Lošinj - Cres - Rijeka, Milna-Rogač, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Vis-Milna-Split.

Također je najavljena i ponovna uspostava jedne linije:


Katamaranska linija Zadar - Rivanj - Sestrunj - Zverinac - Božava - Brbinj uspostavit će se u 05:30 sati s polaskom iz luke Brbinj. 

Opasno vrijeme: na snazi crveno i narančasto upozorenje na vjetar


Narančasto upozorenje izdano je za danas za gospićku regiju, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal te sjevernu i srednju Dalmaciju.

Iz Ravnateljstva CZ-a navode da su moguća oštećenja konstrukcija, prekidi prometa i prekid u opskrbi električnom energijom na tim područjima, a prijeti i opasnost od iščupanih stabala.

Za sutra, 15. ožujka, izdano je crveno upozorenje za Velebitski kanal te područje sjeverne, srednje i južne Dalmacije, dok je narančasto upozorenje izdano za riječku i splitsku regiju te Kvarner i Kvarnerić.

Zbog jakog vjetra velik je rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Pomorce se posebno upozorava da prate najnovija vremenska izvješća. Građanima se savjetuje da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja te se navodi kako je vrlo vjerojatno da trajekti na tim područjima sutra neće ploviti.

U Dalmaciji je danas bilo jugo, a noćas stiže olujna bura, kazao je za središnji Dnevnik novinar Edi Škovrlj.

Tjedna vremenska prognoza


U utorak će u većini krajeva biti još toplije, posebno na istoku Hrvatske. No bit će i vjetrovito, u unutrašnjosti uz često jak jugozapadnjak, na Jadranu jako i olujno jugo. Kiše, ponegdje i obilnih pljuskova s grmljavinom, najprije će biti na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, zatim i drugdje, najkasnije na jugu i istoku.

Razmjerno kratkotrajna, ali intenzivna promjena vremena osobito će se osjetiti u srijedu, kad će zahladnjeti, uz umjeren i jak vjetar sjevernih smjerova, na Jadranu jaku i olujnu buru i tramontanu. Pritom u gorju treba računati i na snijeg.

Od četvrtka ponovno suho i sunčanije, uz postupan porast temperature i slabljenje vjetra, ali u četvrtak će još puhati jaka bura i tramontana. 

Sažeta je to tjedna vremenska prognoza koju je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz DHMZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!