18:40 / 18.03.2020.

Autor: P.F/HRT

Stiže set mjera: doznajte što se sve zatvara i ograničava

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Obustavlja se rad mnogih trgovina i uslužnih djelatnosti te ugostiteljskih objekata od ponoći. Doznajte detalje.
Nacionalni stožer civilne zaštite obratio se javnosti s novim informacijama.

Infektološkom obradom identificirano je šest novih oboljelih, ukupno 87. Imamo 5 izliječenih, a ukupno je testiran 1171 uzorak. Hitna je intervenirala u 321 slučaju sumnje na bolest, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Gradovi u kojima se nalazi 87 oboljelih: Zagreb 41, Zadar 1, Varaždin 6, Slavonski Brod 1, Sisak 3, Rijeka 14, Pula 10, Osijek 7, Karlovac 1 i u Zaboku 3, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. 

Još jedan je novi slučaj u bolnicama i sada ih imamo ukupno 9.

Podigli smo platformu gdje se razmjenjuju informacije o pozitivnim slučajevima, sada imamo više mjesta gdje se testira na koronavirus. Informacije u realnom vremenu dobiva ministar zdravstva, doktorica Markotić i ja, objasnio je Capak. 

Zbog zagušenja telefonskih poziva epidemiolozima podignuli smo pozivni centar, a broj je 113. Javljaju se educirani dragovoljci koji daju informacije o zdravstvenom sustavu i postupanju. Za sve ostale informacije 112, dodao je.

- Sabor je usvojio bez rasprave zakon o izmjenama zakona o sustavu Civilne zaštite kojim je ovaj stožer dobio dodatne ovlasti vezane za donošenje odluka i uputa koje se provode i nadziru od strane svih stožera civilne zaštite u RH, dakle od općinske i gradske razine, dok su županijski aktivni od 25. veljače, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Stožer priprema odluku, s obzirom na to da zakon stupa na snagu dan nakon objave u Narodnim novinama pa zakon stupa na snagu od ponoći. Želim najaviti da ćemo donijeti na temelju sugestija mišljenja struke cijeli set mjera za cijeli teritorij Hrvatske koje su usmjerene na strože mjere socijalnog distanciranja, odnosno kontakata koji u zatvorenom prostoru moraju biti udaljeni 2 metra u zatvorenom prostoru, a na otvorenom 1 metar, rekao je Božinović 

- Kako bi to što više zaživjelo u praksi priprema se odluka kojom će se u Hrvatskoj otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad uslužnih djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za svakodnevno funkcioniranje zajednice (saune, bazeni, kina, disko klubovi, muzej, kazališta, plesnih škola, knjižnica, čitaonica, itd). Obustavit će se rad ugostiteljskih objekata svih kategorija uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane i rada pučkih kuhinja. Obustavit će se rad svih trgovina osim onih koje prodaju prehrambene i higijenske artikle, ljekarne, benzinske crpke, pekarnice, specijalizirane trgovine za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, dječje opreme, prodaje hrane za životinje i još neke koje ćemo utvrditi u pisanoj odluci. U trgovinama koje će funkcionirati trgovci su dužni osigurati da se kod ulaska u trgovine ne stvaraju gužve. Jasne upute morat će istaknuti na ulaze. Obustavit će se rad svih uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima (frizer, kozmetičar, pediker, masaža i dr.), obustavit će se rad teretana, fitness, sportskih centara, rekreacijskih centara, obustavit će se sva sportska natjecanja i organizirani treninzi, obustavit će se održavanje izložbi, revija, sajmova, plesnih škola, dječjih i drugih radionica, obustavit će se vjerska okupljanja, nabrojao je Božinović.

Po preporuci epidemiologa zasad tržnice ne zatvaraju.

- U idućih 30 dana objekti koji će raditi mora se organizirati rad da bude osigurana što veća međusobna udaljenost radnika, redovito se moraju provjetravati prostorije, pojačane higijene, svakodnevno čišćenje, imati punktove s dezinfekcijskim sredstvima. Poslodavci su dužni osigurati rad od kuće gdje god je to moguće, otkazati sastanke ili organizirati telekonferencije i koristiti druge tehnologije za održavanje sastanaka na daljinu, otkazati službena putovanja izvan države osim prijeko potrebnih, te zabraniti dolazak na posao radnicima koji imaju akutnu respiratornu bolest, dodao je Božinović.

Stožeri civilne zaštite u RH dužni su osigurati provedbi i nazor ovih mjera.

- U pripremi je odluka od ponoći koja će se odnositi na privremenu zabranu kretanja osoba preko graničnih prijelaza RH. Njome će se omogućiti povratak hrvatskih državljana u RH uz primjenu mjera HZJZ-a te će se omogućiti povratak  u matične države građanima država članica EU. Što se tiče ulaska u RH osobe iz tih zemalja moći će ući u iznimnim slučajevima koje će potvrđivati čelnik ministarstvo a na preporuku HZJZ-a. Izuzeci od te odluke su zdravstveni djelatnici, znanstveni istraživači, stručnjaci za skrb o starijima, prekograničnim radnicima, prijevoznike roba i drugog prometnog osoblja u mjeri u kojoj je to potrebno, diplomate, policiju, timove civilne zaštite, međunarodno vojno osoblje, putnike u tranzitu koji će biti pod nadzorom, rekao je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!