Stiže sveti Nikola

05.12.2022.

20:18

Autor: Ivica Grudiček/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Stiže Sv. Nikola

Stiže Sv. Nikola

Foto: HTV / HRT

Pomorce, ribare, putnike, zatvorenike, ali i djecu štiti sveti Nikola. Obilježavanje sutrašnjeg blagdana tog, djeci omiljenog sveca u našim krajevima ima dugu tradiciju - u slikovitim ophodima Svetog Nikole u pratnji Krampusa i anđela. Večeras je posjetio vrtiće i mnogočlane obitelji u varaždinskom kraju.

Diljem svijeta odjekuje ova pjesma - u čast omiljenom svecu. Mališani iz obitelji Martinčević iz Novaka cijeli dan marljivo čiste čizmice.

- Očekujem neke slatkiše. Veselim se, govori Mateo Martinčević iz Novaka.

Ova osmeročlana obitelj prije nekoliko dana dobila je najljepši dar za ove blagdane.

- Bebica je stara desetak dana i zove se Hana. Iščekuje Nikolu i čizmicu je pripremila, rekla je Davorka Martinčević iz Novaka. 

A sveti Nikola s darivanjem djece počeo je u Varaždinu. Stotinjak oduševljenih mališana dočekalo ga je u ovom dječjem vrtiću.

- Ovo je za njih tako sretno vrijeme kad osjete čaroliju dolazećih blagdana i to za njih uistinu predstavlja veselje, naglasila je Mirjana Rajković, Dječji vrtić "Panda", Varaždin.

Na sjeveru Hrvatske ovakvi pohodi stoljetna su tradicija - uz svetog Nikolu tu su anđeli i nezaobilazni Krampus.

- Krampus je bio odjeven u krzno, imao je lance i veliku košaru na leđima, govori Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja u Varaždinu.

Ova djeca bila su dobra - pa je Krampus samo sporedni lik.

Nakon Varaždina ova vesela družina odlazi put Novaka - gdje su maleni Martinčevići svoje čizmice već pripremili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!