15:29 / 27.08.2018.

Autor: HRT

Stiže visokosofisticirana oprema za bolnice vrijedna 172 mil. kuna

-

-

Foto: - / -

Ukupno 172,3 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz fondova EU-a bit će uloženo u opremanje dnevnih bolnica i kirurgija u devet hrvatskih bolnica.
Pet angiosala za potrebe mreže intervencijske radiologije, dva uređaja za intra-kranijalnu radiokirurgiju i sedam za intervencijsku kardiologiju, kao i sedam novih magnetskih rezonanci te jedan sofisticirani kirurški robotski sustav, ukupne vrijednosti 172,3 milijuna kuna, bit će idućih mjeseci nabavljeno bespovratnim sredstvima iz EU fondova i raspodijeljeno u devet hrvatskih bolnica.

Ukupno 20 visokosofisticiranih uređaja, u sklopu projekta opremanja dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija, dobit će klinički bolnički centri Zagreb, Sestre milosrdnice, Split, Rijeka i Osijek, kliničke bolnice Dubrava i Sveti Duh te opće bolnice u Varaždinu i Zadru. Ugovor su o tome danas potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Kujundžić je rekao kako se pri nabavci opreme pazilo da se nabavlja ono što je najpotrebnije, vodeći računa o tome u kojoj se ustanovi radi puno i dobro i gdje će ta oprema biti najbolje iskorištena, a da pritom bude raspodijeljena po cijeloj Hrvatskoj.

Kujundžića posebno veseli nabavka kirurškog robotskog sustava, koji će biti instaliran u KBC-u Zagreb, ali koristit će ga i liječnici iz drugih KBC-ova. Služit će za edukaciju mladih liječnika, kako Hrvatska ne bi zaostala u tom segmentu.

"Sve više zahvata u svijetu rade roboti, pa tako 90 posto karcinoma prostate operiraju roboti. Hrvatska neće zaostati u tome dijelu", istaknuo je ministar.

Robot stoji 15-ak milijuna kuna, s njim se mogu operirati svi sustavi, najviše se operiraju karcinomi prostate ali i svi tumori u trbuhu i prsnom košu, te ginekološke operacije.

Tender je raspisan ali uz malo sreće i ako ne bude žalbi sustav bi mogao biti isporučen za nekoliko mjeseci, rekao je Kujundžić.Žalac je napomenula kako je dosad na području zdravstva iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" ugovoreno 1,6 milijardi kuna, a Ministarstvu zdravstva omogućeno je da putem objedinjene nabave i dodjelom sredstava izravno bolnicama osigura nabavku visokosofisticirane opreme.

"Moram priznati kako mi se čini da ovakva sredstava u bolnice nisu uložena još od Marije Terezije. To je zaista benefit EU fondova, koji se tiču svih naših građana", rekla je Žalac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!