13:51 / 23.09.2018.

Autor: E.Š./M.M./P.F./HRT

Stiže zima, a u Dalmaciji drva ni za lijek

-

-

Foto: - / -

Iako je tek rujan, drva za ogrijev na zadarskom području gotovo da i nema. Za razliku od prošlih godina kada su se trgovci drvima otimali za kupce, ovu godinu prioritet im je očito izvoz.
Bliže se dani kada će oni koji se griju na drva, zapaliti peći. No, oni koji se njima još nisu opskrbili mogli bi se naći u velikom problemu. Primjerice, drva za ogrjev na zadarskom području već sad gotovo nema!

Za razliku od prošlih godina kada su se trgovci drvom otimali za kupce, ovu godinu prioritet im je očito izvoz. Je li što ostalo za domaće, provjerio je novinar HRT-a Edi Škovrlj.

Na gračačkom stovarištu odakle se opskrbljuje i dio zadarskog područja, drva ima. No, slaba je to utjeha za kupce iz Dalmacije. Za razliku od prošlih godina sastavljaju se liste čekanja, ali bez garancije da će drva za mjesec, dva i biti stvarno isporučena. Sve što je na zadarskim stovarištima unaprijed je prodano, preko granice.

Ista priča i u Lici. Ono malo što ostane domaćim kupcima znatno je skuplje u odnosu na lani. Cijena jedne palete od 1,80 sa prošlogodišnjih 950 skočilo je na 1200 kuna.

Prebacivanje na druge energente prilično košta, a treba i vremena. Tko će se ovu zimu ogrijati, a tko ne, čini se, kako bi, nažalost, moglo ovisiti o tome hoće li zima biti blaga ili ne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!