19:19 / 22.09.2020.

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Stiže znatno više cjepiva protiv gripe nego lani

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Stručnjaci ističu da je ove jeseni više nego ikada prije potrebno cijepiti se protiv gripe.
Stručnjaci ističu da je ove jeseni više nego ikada prije potrebno cijepiti se protiv gripe.

- Epidemija izazvana koronavirusom - iz minute u minutu

- Cjepiva još nisu stigla, ali stižu. Za sada je naručeno 460 tisuća doza za osiguranike, 100 tisuća za ljekarne za prodaju, a još će 130 tisuća doći oko 10. prosinca. To je otprilike 57% više doza cjepiva nego što je Hrvatska imala lani. HZJZ je za "Nastavi zavod Andrija Štampar" izdvojio 85 tisuća cjepiva, a u Zavodu su nabavili i 2 tisuće za komercijalne svrhe, odnosno za tvrtke koje su ranije to naručile. Kada cjepiva stignu, prosljeđuju se obiteljskim liječnicima. Prvenstveno prava na cjepiva imaju osobe starije od 65 godina te zdravstveni djelatnici. Iz "Andrije Štampara" ističu da će broj doza biti dovoljan za sve, javlja naša reporterka Nikolina Ćosić.

Istaknut je i podatak da se tek 29% osoba starijih od 65 godina odlučilo za cijepljenje i nešto više od 15% zdravstvenih djelatnika.

- Puno je to manje od onoga što EU i WHO preporučuju posebno ove godine, kada uz gripu, opasnost za zdravlje, osim gripe, predstavlja i koronavirus. S procijepljivanjem bi se trebalo krenuti oko 15 listopada, ističe Ćosić.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!