15:44 / 28.03.2019.

Autor: HRT

Stižu reakcije na presudu Vrhovnog suda o kamatnoj stopi na kredite u "švicarcima"

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vrhovni sud objavio je da odluke banaka o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima nakon 1. siječnja 2013., a do 1. siječnja 2014., nisu zakonite.
Na presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima reagirali su i Hrvatska udruga banaka i zastupnik stranke SNAGA Goran Aleksić.

- Prije svega ističemo da je riječ o pojedinačnoj presudi i nikako se ne odnosi na druge sudske procese koji su u tijeku. Ujedno, osuđujemo pokušaj manipulacije medijima koristeći ovu presudu kako bi se izvlačenjem iz konteksta određenih navoda zavaravajuće utjecalo na javnost da se radi o svim bankama te svakodnevnim objavljivanjem detalja pojedinačnih presuda stvarao dodatni pritisak na sudove u trenutku kada se pred sudovima vodi niz postupaka vezanih za CHF kredite, navodi se u priopćenju Hrvatske udruge banaka.

Aleksić: Odluka Vrhovnog suda korak u dobrom smjeru, ali ne rješava pitanje prava na preplaćene kamate

Goran Aleksić
ocijenio je pozitivnom odluku Vrhovnog suda kojom su odluke banaka o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima nakon 1. siječnja 2013., a do 1.siječnja 2014., proglašene nezakonitima. Upozorio je da se ključna odluka o pravu dužnika na preplaćene kamate još uvijek čeka.

- Vrhovni sud je odlučio o onome o čemu je mogao odlučiti. O konverzijama nije mogao odlučivati jer konverzije nisu mogle biti razmatrane. Zbog toga je odluka o konvertiranim kreditima i dalje na čekanju, napomenuo je.

- Ono što je dobro u ovoj presudi jest činjenica da je Vrhovni sud potvrdio ono što stalno govorimo, a to je da banke nisu imale pravo jednostrano određivati parametre za promjenu kamatne stope, nego su te parametre na temelju zakona morale ugovoriti, istaknuo je nadalje Aleksić.

Napomenuo je da su na reviziji bile dvije odluke koje su važne za konverziju. Tek druga odluka Vrhovnog suda trebala bi donijeti rješenje konvertiranih kredita.

Vrhovni sud: Odluke banaka o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarcima od 2013. do početka 2014. nisu zakonite

Vrhovni sud objavio je da odluke banaka o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima nakon 1. siječnja 2013. , a do 1. siječnja 2014., nisu zakonite jer banke nisu uskladile "svoje poslovanje glede promjenjivih kamata" s odredbom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkim kreditima.

- Iako je banka sukladno Zakonu u svojoj ponudi korisnicima, za izmjenu ništetne odredbe, u skladu s Zakonom, precizirala način određivanja promjenjive kamatne stope, ona je, ipak, bez uporišta u Zakonu, jednostrano, odredila kamatnu stopu višu od početno ugovorene kamatne stope, objavio je Vrhovni sud.

Dodaju da je time, prema shvaćanju tog suda, naplatom kamate po stopi višoj od početno ugovorene, dio imovine korisnika kredita bez pravne osnove prešao u imovinu banke pa osnovano korisnik kredita zahtijeva vraćanje tog iznosa.

Pritom napominju da ovom odlukom nije promijenjeno pravno shvaćanje zauzeto u presudi Vrhovnog suda od 20. ožujka 2018. u kojoj je zaključeno da kolektivna tužba prekida tijek zastare za tražbine pojedinih korisnika.

Udruga Franak i Stranka građanskog i narodnog aktivizma - Snaga pozvale su u siječnju Vrhovni sud da što prije donese odluke o revizijama u vezi s pravom oštećenih dužnika na obeštećenje nakon konverzije kredita u švicarskim francima, s obzirom na to da u lipnju ove godine nastupa zastara potraživanja preplaćenih kamata u slučaju "Franak".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!