07:50 / 10.06.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Stižu strani turisti: Imamo li razloga za brigu oko koronavirusa?

-

-

Foto: - / -

Profesorica Davorka Lukas na zanmljiv i duhovit način pojasnila je kako se trebamo nositi s koronavirusom i mjerama.
Iako gledamo u budućnost u nadi da će koronavirus oslabjeti i da će nam biti dostupno i cjepivo, ipak posljednjih dana zemlje u okruženju bilježe ponovni porast broja oboljelih. Imamo li razloga za brigu budući da se nadamo dolasku velikog broja stranih turista, imamo li plan te koje su najnovije informacije vezane uz razvoj cjepiva. razgovaralo se u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" s infektologinjom iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", prof. dr. sc. Davorkom Lukas.

Profesorica Lukas u studio je došla s pravom maskom te štapom, a pojasnila je i zašto.

- Ova maska je podsjetnik na srednji vijek i kugu kada su liječnici i svi oni koji su bili u kontaktu s oboljelima, nosili ovakve maske. Zašto ovaj veliki kljun? Da bi u njima držali mirišljave trave, koje su ujedno filtrirale zrak. Taj silni smrad od leševa je bio podnošljiviji. Štap su imali da bi držali distancu. Šešir je bio jedan ravan, ovo je moderna verzija, a koji bi im štitio glavu te su se s njim hladili.

Bitna je distanca, a vezano uz koronavirus.

- Jedan razmak je potreban, kao i nošenje maski u zatvorenim prostorima. Ne ovakve maske, već medicinske maske koje su lagane. Razuman savjet i preporuka ili zamolba jest da ljudi nose maske u zatvorenim prostorima. To su dućani, trgovački centri, kod frizera... Svjetska zdravstvena organizacija u zadnje vrijeme preporučuje nošenje maski i na otvorenom, ako nije moguće održati društveni razmak. To ne moraju biti medicinske maske, mogu biti šivane troslojne maske.

Koronavirus spada zapravo među putničke bolesti.

- To je istinski putnička bolesti, prenosi se putovanjem iz mjesta gdje ima zaraze u mjesta gdje je nema. Putnici nose virus na svojim sluznicama, bilo da imaju ili nemaju simptome. Ovaj virus voli jako putovati, putovati s ljudima. On zapravo voli ljude. Treba reći i da je ćudljiv jako, dodaje profesorica Lukas.

Trebamo li se bojati jer imamo dosta novih slučajeva u okruženju?

- Uvijek se moramo malo bojati, ali sada baš da se tresemo od straha? Ne. Ne možemo se zatvoriti, rizik mora postojati. Kao kada idete na ribanje, a na zapadu je crno. S obzirom da je situacija takva da se otvaramo, malo jest oprez. Ali ako ćemo se ponašati odgovorno, prati ruke, dezinficirati, možemo se izboriti.  

Možemo se nadati da će cjepiva biti i da će biti raspoloživo, samo je pitanje kada će ga biti, na početku ili u drugom dijelu 2021.

- Vrši se velik broj testiranja za razvoj cjepiva, a prestiž je napraviti dobro cjepivo. Sva znanstvena javnost je zainteresirana za što brži i bolji razvoj cjepiva. Desetak ih je u užem izboru, iz SAD-a, Kine, tu je i Oxford... Najznačajnija je sigurnost cjepiva te učinkovitost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!