10:30 / 13.12.2018.

Autor: S.M./Hina

Stjecanje državljanstva trebalo bi biti lakše

-

-

Foto: - / -

Državljanstvo će se moći i izgubiti ako je stečeno na temelju braka sklopljenog iz koristi, lažnog predstavljanja ili prijevare u postupku stjecanja.
Stjecanje hrvatskog državljanstva ubuduće bi trebalo biti lakše za pripadnike hrvatskog naroda u inozemstvu i hrvatsko iseljeništvo, predlaže Vlada u izmjenama Zakona o hrvatskom državljanstvu koje je sa sjednice uputila u proceduru Hrvatskoga sabora.

"Prijedlogom ovoga zakona nastoji se pojednostavniti postupak i olakšati stjecanje hrvatskog državljanstva za pripadnike hrvatskog naroda u inozemstvu te hrvatske iseljenike i njihove potomke, čime će se prepoznati i valorizirati gospodarski, demografski, društveni, znanstveni i drugi potencijali u hrvatskom iseljeništvu", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Izvijestio je da je od početka primjene Zakona o državljanstvu, od 1992. godine do danas, naturalizacijom u hrvatsko državljanstvo primljeno malo manje od 1,1 milijun stranih državljana. U taj broj nisu uračunate osobe koje se izravno upisuju u knjige državljana jer državljanstvo stječu podrijetlom, kao djeca hrvatskih državljana, bilo da žive u Hrvatskoj ili inozemstvu.Izmjenama zakona povećava se dobna granica za prijavu u evidenciju hrvatskih državljana do navršene 21. godine života djeci rođenoj u inozemstvu, čiji je jedan roditelj u trenutku njihova rođenja hrvatski državljanin.

Više se ne mora poznavati hrvatski jezik, pismo, kultura i društveno uređenje.
Također, izostavlja se generacijsko ograničenje za stjecanje hrvatskog državljanstva za potomke iseljenika te se njih i njihove bračne partnere oslobađa obveze udovoljavanja pretpostavci poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma, hrvatske kulture i društvenog uređenja.

Za bračnog druga osobe čije bi dobivanje hrvatskog državljanstva predstavljalo interes za državu propisuje se uvjet življenja u Hrvatskoj s odobrenim boravkom u trajanju od jedne godine.

Omogućava se i stjecanje hrvatskog državljanstva prirođenjem za maloljetnu djecu čiji je jedan od roditelja stekao hrvatsko državljanstvo kao iseljenik ili potomak iseljenika iz Hrvatske ili temeljem pripadnosti hrvatskom narodu.
Predlaže se i pojednostavnjenje izvođenja dokaza za pripadnike hrvatskog naroda koji ne raspolažu osobnim dokazima o pripadnosti hrvatskom narodu, a za čije je roditelje nedvojbeno utvrđena pripadnost hrvatskom narodu.

Također, predlaže se davanje svečane prisege za osobe koje hrvatsko državljanstvo stječu naturalizacijom, kao i to da državljanstvo više ni po kojoj zakonskoj osnovi ne bi mogla steći osoba koja ga se ranije odrekla kao punoljetna osoba.

Državljanstvo će se moći i izgubiti, ako je stečeno na temelju braka sklopljenog iz koristi, lažnog predstavljanja ili prijevare u postupku stjecanja. Premijer Andrej Plenković istaknuo je da su izmjene zakona dio obećanja iz razgovora s Vladinim Savjetom za Hrvate izvan Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!