16:03 / 10.03.2018.

Autor: HRT

Stjepan Kožić dao ostavku na dužnost potpredsjednika HSS-a

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kožić je kazao da je to učinio zbog sve veće centralizacije stranke, isključenosti iz odlučivanja o stranci i neodgovornog financijskog poslovanja stranke.
Stjepan Kožić podnio je ostavku na funkciju potpredsjednika HSS-a i nije se ponovno kandidirao za predsjednika Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije. Kaže da je to učinio zbog sve veće centralizacije stranke, isključenosti iz odlučivanja o stranci i neodgovornog financijskog poslovanja stranke. 

Na izbornoj skupštini Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije u Samoboru, Kožić je obraćajući se predsjedniku stranke Kreši Beljaku i delegatima rekao da su cijeli HSS-ov sustav i sve odluke sada podređene jednom čovjeku i da on u tome više ne želi sudjelovati, objavljeno je na internetskoj stranici Stjepana Kožića. Više sam puta tražio objašnjenja od gospodina Beljaka za njegove odluke, ali nikad nisam dobio jasne odgovore, rekao je Kožić.

Kazao je i da je 2016. podupro predsjedničku kandidaturu Kreše Beljaka i time što je prihvatio mjesto potpredsjednika, vjerujući da će stranci vratiti utjecaj koji je imala u doba Stjepana Radića, Vlatka Mačeka te Jože Pankretića, da će je demokraitzirati, osigurati svakom članu glas prilikom izbora na sve stranačke funkcije i da će politiku stanke krojiti u suradnji sa svim članovima.

Nažalost, moram vam priznati da sam pogriješio i da se osjećam prevareno! Od svih njegovih obećanja danih na izbornoj skupštini 2016. doživjeli smo samo suprotno, rekao je Kožić i ustvrdio da se danas ne zna za što se HSS zauzima te da su statutarne promjene dovele do centralizacije stranke i njezina osipanja

Oganizacijama su oduzeta financijska sredstva, financijska situacija je katastrofalna jer je stranka zbog neodgovornog poslovanja završila prošlu godinu u manjku od milijun kuna, a središnjica istodobno povećava rashode za zaposlene za čak 75 posto u odnosu na 2016., rekao je Kožić.  Osjećam da u takvoj situaciji ne mogu više obnašati dužnost predsjednika ŽO HSS-a, kao ni dužnost potpredsjednika stranke. Ako me se ne izbaci zbog moje iskrenosti, ostajem član HSS-a za koji živim i radim već 22 godine, a na svoju dužnost potpredsjednika HSS-a dajem ostavku, rekao je Kožić.

Poručio je da će se potpuno posvetiti dužnostima župana i nastaviti voditi Zagrebačku županiju, na čijem je čelu je u petom mandatu.

Žao nam je zbog te odluke. No, činjenica je da većina članova HSS-a Zagrebačke županije ne dijeli njegovo mišljenje, što je pokazao i nastavak izborne skupštine gdje je za predsjednicu jednoglasno izabrana gospođa Martina Glasnović. Ona je bila dosadašnja potpredsjednica gospodinu Kožiću, kazala je telefonom za HRT Ivana Tomić, glasnogovornica HSS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!