11:02 / 28.03.2019.

Autor: D.M./HRT

"Što bi se sve moglo s 3,5 milijardi kuna"

-

-

Foto: - / -

Ministri su prije sjednice Vlade suzdržano najavljivali odluku koju bi Vlada danas mogla donijeti o restrukturiranju Uljanika, ne izjašnjavajući se izravno jesu li za stečaj ili restrukturiranje.
Ministri su prije sjednice Vlade suzdržano najavljivali odluku koju bi Vlada danas mogla donijeti o restrukturiranju Uljanika, ne izjašnjavajući se izravno jesu li za stečaj ili restrukturiranje.

- Bit će odluke, rekao je u prolazu ministar gospodarstva Darko Horvat na ulasku u Banske dvore, upitan ima li odluke na horizontu. Rječitiji nije bio ni ministar financija Zdravko Marić. Rekao je samo da "ne bi ništa prejudicirao".

Nešto više novinarima je pak rekao ministar uprave Lovro Kuščević. Očekuje da će odluka Vlade "biti najbolja što je moguće za hrvatski proračun i nastavak brodogradnje". Sklon je tomu da se "zaštiti hrvatski proračun i nađe model koji bi na neki način jamčio opstanak hrvatske brodogradnje". Pritom napominje kako stečaj nužno ne znači prekid, kako je do sada bilo puno dobrih pozitivnih primjera da je stečaj rezultirao time da tvrtka nastavi uspješno poslovati.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar kazao je kako je njegovo stajalište da rješenje za Uljanik grupu mora biti ono koje će radnicima omogućiti mnogo bolju plaću nego što je danas.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nada se prijedlogu koji će, kako je rekla, voditi računa o tome kako se troši novac poreznih obveznika. S 3,5 milijardi kuna moglo bi se, kaže ona, otvoriti tri nove škole po županiji i vjerojatno osigurati besplatne udžbenike za osnovnu i srednju školu za razdoblje između 10 i 15 godina, a s 35 milijardi kuna koliko je u brodogradilišta plasirano posljednjih tridesetak godina mogla bi se osigurati cjelodnevna nastava i kompletirati oprema za škole u cijeloj zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!