18:05 / 18.04.2019.

Autor: HRT

Što će biti s lažnim profesorima?

-

-

Foto: - / -

Više od 17 godina radio je kao profesor latinskog jezika i povijesti u dvije bjelovarske srednje škole. Sve dok provjera nije pokazala da valjane diplome nema.
Nakon što je u sustavu obrazovanja otkrivena i 12. lažna diploma te se u javnosti otkrilo ime profesora, pojavila su se i brojna pitanja - je li izvanredni otkaz jedina kaznena mjera koja će te osobe sustići te kako će se tretirati ocjene učenika koje su im zaključili profesori s lažnim diplomama.

Više od 17 godina radio je kao profesor latinskog jezika i povijesti u dvije bjelovarske srednje škole. Sve dok provjera nije pokazala da valjane diplome nema pa je odlukom školskog odbora dobio otkaz.

- Jučer sam ljudima rekla, svi su iznenađeni, bio je omiljen kolega i omiljen profesor - kaže ravnateljica Medicinske škole Bjelovar Biljana Balenović.

Za ministricu obrazovanja dvojbe nema - to je važna antikoruptivna mjera.

- Moja je zadaća kao ministrice da se vrati povjerenje u obrazovni sustav, a dalje je na onima koji su zaduženi za sljedeće korake, i pravosuđe i MUP da odrade svoj dio posla i preuzmu svoj dio odgovornosti - poručuje Blaženka Divjak.

Provjerom je dosad otkriveno 10 nevjerodostojnih diploma i 2 takve svjedodžbe i u osnovnim i u srednjim školama.

U udruzi ravnatelja i sindikatu Preporod pozdravljaju provjere, no ističu -povjerenje u sustav često zapne na pravosuđu.

- To rijetko rezultira osuđujućim presudama, a i kad jesu, to su uvjetne zatvorske kazne, nitko ne završi iza brave - kaže Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod.

Prema nalogu Ministarstva, nema novih zapošljavanja bez provjere vjerodostojnosti diploma kandidata.

Provjeru diploma naplaćuju na sveučilištu u Zadru i Osijeku, besplatna je na fakultetima u Zagrebu i Rijeci. Procjenjuje se da će provjera cijelog sustava trajati najmanje jednu godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!