13:48 / 09.12.2019.

Autor: D.M./Hina

Što će biti s projektom translacijskog centra na Srebrnjaku?

Foto: arhiva, Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: arhiva, Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

iz Grada Zagreba priopćeno je da, unatoč upitima, nisu dobili dokumentaciju. Nogalo im odgovara.
U povodu smjene ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak Bore Nogala, iz Grada Zagreba priopćeno je da, unatoč višekratnim upitima, nisu dobili dokumentaciju za projekt Dječjeg centra za translacijsku medicinu u toj bolnici, koja bi mogla biti podloga za raspisivanje natječaja za odabir izvođača radova.

S obzirom na netočne insinuacije da se smjenom ravnatelja želi zaustaviti projekt Dječjeg centra za translacijsku medicinu, ističemo da projekt u cijelosti podržavamo od 2009. te da je Grad Zagreb, osim logističke i stručne pomoći, u njega do sada uložio ukupno 28 milijuna kuna, kaže se u priopćenju.

Grad: Gdje je dokumentacija?

- Stoga postavljamo pitanje: zašto se dokumentacija skriva od Grada Zagreba kao osnivača i vlasnika Dječje bolnice Srebrnjak, a od kojeg se ujedno traži da pokrije sve za Europsku komisiju neprihvatljive troškove za koje danas nemamo nikakvu predodžbu koliko bi mogli iznositi"?, stoji u priopćenju uz prilog nekoliko dopisa, među kojima i Bandićevih -  o podršci projektu bivšim ministrima Predragu Šustaru i Pavi Barišiću iz 2016.

Nogalo: Kontrolu poslali zbog javne nabave

Boro Nogalo, koji nakon sada radi kao pedijatar na Srebrnjaku, odgovara kako je Gradu dostavljena studija izvedivosti na tristotinjak strana, kao i da je sa svime oko projekta bio upoznat Gradski ured za zdravstvo.

Tvrdi kako je do problema došlo nakon potpisivanja ugovora, kada je "poslana kontrola zbog javne nabave", jer je, kaže "tražio najvišu tehnologiju, opremu i prostor".

Ističe kako ga je prije smjene na desetak minuta primio Milan Bandić, tražeći da "časno odstupi" s ravnateljskog mjesta.

Translacijski centar je projekt Vlade i Dječje bolnice Srebrnjak, koja je nositelj projekta, a Zagreb je na početku dao 5 milijuna kuna za izradu glavnog projekta i dobivanje građevinske dozvole.

- Grad nije sudjelovao u njegovoj pripremi, sve je dogovarano s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom EU fondova i Europskom komisijom, uz nadzor međunarodnih konzultanata koji rade studije izvodljivosti za sve projekte koji su prošli na natječaju, kaže Nogalo.

Zašto nije bilo očitovanja?

Iz Grada su također dodatno komentirali Nogalovu smjenu, prema službenim tvrdnjama zbog proceduralnih nepravilnosti u zapošljavanju liječnika u zadnjih sedam godina.

Ističu da je Gradski kontrolni ured, na temelju čijeg je nalaza Nogalo smijenjen, mogao napraviti uvid samo u dokumentaciju koju je dostavio ravnatelj bolnice.

Nejasno im je zašto se ravnatelj nije očitovao, zatražio drugi rok o očitovanju ili priložio dodatnu dokumentaciju, kada tvrdi da je ima.

Nogalo odgovara kako je za očitovanje dobio jedan dan, što smatra apsurdnim jer je nemoguće u tom vremenu prikupiti svu dokumentaciju iz 2012. godine.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!