08:07 / 10.06.2020.

Autor: M.M./U mreži prvoga/HRT

Što će nakon izbora biti drugačije u zdravstvu?

-

-

Foto: - / -

Što će nakon izbora biti drugačije u zdravstvu i koje su ključne točke zdravstvenih stranačkih programa?
Što će nakon izbora biti drugačije u zdravstvu i koje su ključne točke zdravstvenih stranačkih programa?

-
1 na 1: Vili Beroš     

Upoznat sam s izazovima u zdravstvenom sustavu. Oni su veliki i kompleksni i uvijek kažem da zdravstveni sustav nije prošao tranziciju iz bivšeg u novi sustav, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u emisiji U mreži prvog.

Istaknuo je da je puno otvorenih pitanja financijskih i organizacijskih, ali da je iskustvo koje imaju bila osnova za stvaranje našeg programa.

- Fokus će nam biti pacijenti i vraćanje njih u najuži fokus zdravstvenog sustava. Moramo napraviti sve da pacijent dobije dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, rekao je.

Dodao je da uz to moramo vratiti ljudske potencijale u naš interes. Naši liječnici i sestre su ti koji uvjetuju kvalitetu zdravstvenog sustava.

Rajko Ostojić iz koalicije Restart rekao je da smo u zadnjih 30 godina u niz navrata dokazali da imamo sjajne građane - super ljude.

- Mi smo naš program nazvali Super. Imamo sjajne temelje, ali sustav treba reorganizirati. Super je akronim od s - samoodrživo, u - učinkovito, p - pristupačno, e - efikasno i r - racionalno. Vrijeme je za restart. Imamo super ljude, medicinske sestre, liječnike ajmo napraviti super sustav, rekao je Ostojić.

Mirando Mrsić iz koalicije Demokrata i Hrvatskih laburista rekao je kako su Beroš i Ostojić iznijeli lijepu sliku, ali da fale konkretna rješenja.

- Sustav reformirati bez gorkih poteza nema šanse. Mi želimo postaviti rješenja jer znamo koja su pitanja. Građani izdvajaju 25 milijardi kuna za zdravstvo, a za to ne dobivaju proizvod koji bi trebao biti. Primarna zdravstvena zaštita - tu smo krenuli u koncesije koje nisu dovele do bolje zdravstvene zaštite. Mi  smatramo da koncesije više ne treba odobravati, da treba izjednačiti koncesijske doktore i doktore u domovima zdravlja. Tako ćemo poboljšati kvalitetu. Vratit ćemo se u domove zdravlja gdje bi trebala biti sva dijagnostika, rekao je te dodao da je bolnički sustav najveći problem i da on generira najveći dug.

- Bilo je 20ak reformi i svaka se zaustavila kad se trebalo razgovarati o zatvaranju bolnica. Naš stav je da 30 posto kapaciteta treba prenamijeniti, da menadžment bolnica treba prebaciti ekonomistima i da plaće treba povećati jer će ljudi otići.

Beroš je odgovorio da je pitanje je li vrijeme za restart ili nastavak dobrog kontinuiteta. Funkcionalno spajanje bolnica je neminovnost.

- Bolnice ne smijemo gasiti već ih transformirati, rekao je te istaknuo da su od 2016. plaće povećane za 20.6 posto.

- Napravili smo iskorak. Ljude stavljamo u najuži fokus našeg djelovanja. istaknuo je.

Što se tiče listi čekanja Beroš je rekao da su svi svjesni tog problema, ali da je ova Vlada to prepoznala, te da su u travnju 2019. izdvojili devet postupaka koji se plaćanju van limitno što omogućava zdravstvenim ustanovama da regrutiraju kapacitete i rade preko limita. Dodao je i da su uveli prioritetne liste i da na godišnjoj razini imamo preko 20.000 takvih pregleda, te da se liste čekanja nastoje smanjiti i uvođenjem e-naručivanja.

- Uhvatili smo se u koštac s time. Ministar sam tek 5-6 mjeseci i s obzirom na iskustvo uočio sam brojne nepravilnosti i imamo odgovore na njih, rekao je Beroš.

Mrsić je dodao da ministar Beroš nastavlja politiku privatizacije, a da to treba potpuno razdvojiti.

- Nitko ne bi bio sretniji od mene da imamo sve mogućnosti liječenja u okviru javnog zdravstvenog sustava, ali nema zemlje na kugli zemaljskoj koja je toliko bogata da omogući sve terapijske opcije. Ne vidim ništa loše da se kombinira privatno i javno, ali mora biti egzaktno regulirano, odgovorio je Beroš. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!