06:45 / 24.04.2018.

Autor: D.M./HRT

Što će službenicima donijeti najavljeno ocjenjivanje rada?

-

-

Foto: - / -

Što donosi reforma javne uprave u emisiji "U mreži Prrvog" govorili su ministar uprave Lovro Kuščević i predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Boris Pleša.
Do kraja ovoga mjeseca Vlada mora Bruxsellesu poslati nacionalni program reformi. Jedna od većih je reforma javne uprave. Što ona donosi te što se njome želi postići? Što će službenicima donijeti najavljeno ocjenjivanje rada u emisiji "U mreži Prvog" govorili su ministar uprave Lovro Kuščević i predsjednik sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša.

"Vlada će na idućoj sjednici prihvatiti NPR (Nacionalni program reformi) koji će se odnositi za razdoblje do travnja 2019. Bit će poslan Europskoj komisiji, i kad ga odobre - kreće se punom parom. Što se tiče Ministarstva uprave, ide se na tri glavna cilja: podizanje učinkovitosti, desentalizaciju i digitalizaciju", kazao je ministar Lovro Kuščević. "U javnosti se predimenzionira uloga Zakona o plaćama u državnoj službi. Pitanje napredovanja i nagrađivanja službenika je važno, ali treba biti oprezan kod procesa ocjenjivanja", smatra Boris Pleša.

"Na zakonu radi Ministarstvo rada i socijalnog sustava, ostalo je još nekoliko članaka dovršiti, a Ministarstvo uprave radi na dvije važne uredbe: Uredbi o nazivima i klasifikaciji radnih mjesta i Uredbi o sustavu ocjenjivanja. Svaki službenik mora biti smješten u platni razred na način da mu se plaća ne smanjuje, a poslije bi njegovo napredovanje ovisilo o njegovom radu", kazao je Kuščević. Među kriterijima za ocjenu rada bit će ocjena nadređenog, mjerljivi razultati rada, korisnici usluga i ocjena kolege u radnoj sredini, dodao je.

Boris Pleša rekao je kako prema današnjem zakonu dobra ocjena donosi dva dana godišnjeg odmora. Kod ocijenjivanja uzet će se u obzir anglosaksonski i kontinentalni model (napredovanje prema učinkovitosti i stažu), a veliku će odgovornost imati nadređeni. Smatra kako bi se trebalo ocjenjivati i njih. Kuščević je dodao kako radni procesi i kontrola moraju biti definirani te da mora doći do depolitizacije sustava.

Govoreći o teritorijalnom preustroju i ukidanju županija, ministar Lovro Kuščević poručio je kako je politički ustroj Hrvatske dobro napravljen, da su poštovane različitosti i potrebe na terenu. Misli da treba jačati postojeće lokalne i regionalne samouprave i neke im poslove prepustiti i preraspodijeliti. "Njima treba dati ovlasti da rade. Ako netko ne bude sposoban obavljati određenu djelatnost, onda treba razmisliti o predustroju", dodao je.  Za njega je decentralizacija osnovni proces u reformi javne uprave.

U emisiji je bilo riječ i o 'uhljebima' i načinu poboljšanja učinkovitosti državnih službi. Poslušajte. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!