Što čeka Hrvatsku dolaskom hladnijih dana?

06.10.2020.

07:40

Autor: M.M./U mreži prvog/HRT

default error photo
S porastom broja zaraženih koronavirusom i dolaskom hladnijih dana, sve više europskih zemalja uvodi stroža pravila i kazne.
S porastom broja zaraženih koronavirusom i dolaskom hladnijih dana, sve više europskih zemalja uvodi stroža pravila i kazne. Što čeka Hrvatsku, na koje ćemo se zemlje ugledati, te kada se uvodi obveza nošenja maski na zatvorenom.

➡️ Epidemija koronavirusa - najnovije informacije   
➡️ Alemka Markotić u Dnevniku HTV-a: Nastavljamo s hrvatskim modelom   

U mreži Prvog o tome govorile su epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Tatjana Nemeth Blažić, Žakline Troskot iz Nacionalne udruge ugostitelja i dopisnik Hrvatskog radija iz Njemačke Srećko Matić.


Epidemiologija Nemeth Blažić rekla je da je obveza nošenja maski u javnim zatvorenim prostorima i danas na snazi.

- Ne preporuka već obveza. Sada se govori o obvezi nošenja maski u ugostiteljske prostore, kada se ne jede ili ne pije, te prilikom ulaska u objekt, rekla je. 

Istaknula je da važna epidemiološka situacija, i broj novooboljelih koji je od kraja ljeta u porastu.

- To su visoke brojke i zahtijevaju uvođenje dodatnih mjera ili pojačavanje postojećih, dodala je.

Matić je rekao kako su maske u Njemačkoj postale obavezne u ugostiteljskim objektima, još od ljeta. 

Nijemci nisu bili previše oduševljeni nošenjem maski, ali većina se pridržava tog pravila, pogotovo jer su kazne pooštrene i kreću se od 50 do nekoliko stotina eura. 

Istaknuo je i da su u brojnim gradovima komunalne vlasti već  izrekle dosta kazni zbog nenošenja maski, te da je čak bilo i agresivnih situacija, pogotovo u vlakovima, kada je morala intervenirati i policija. 

- Od 21 sat do 6 sati ujutro na nekoliko frekventnih mjesta u gradu vlada i zabrana prodaje alkohola, a od 23 do 6 ujutro i zabrana konzumiranja alkohola. Smatra se da bi ta mjera mogla demotivirati ljude da izlaze i da se druže, rekao je.

Troskok je rekla kako smatra da mjera obveznog nošenja maske ne bi trebala biti problem jer je i njima u interesu doprinijeti smanjenju broja novooboljelih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!