19:26 / 02.01.2020.

Autor: Damir Dević/Dnevnik/IMS/HRT

Što donose izmjene Zakona o kaznenom postupku?

-

-

Foto: - / -

Uz ostale novosti, više nije ograničeno trajanje obveznog istražnog zatvora u slučajevima kada je prvostupanjskom i nepravomoćnom presudom izrečena kazna zatvora veća od pet godina.
S početkom godine stupile su na snagu nove, osme izmjene Zakona o kaznenom postupku. Donose nova pravila u vođenju kaznenih procesa te reguliranju prava okrivljenih, tužitelja i policije. Uz ostale novosti, više nije ograničeno trajanje obveznog istražnog zatvora u slučajevima kada je prvostupanjskom i nepravomoćnom presudom izrečena kazna zatvora veća od pet godina. Ta je odredba izazvala oštre kritike pravnih teoretičara i praktičara.

Je li povod izmjenama zakona bila reakcija javnosti ogorčene zbog slučaja Darka Kovačevića Daruvarca? Zbog brutalnog nasilja nepravomoćno je dobio pet godina zatvora, ali je morao na slobodu jer je istekao rok istražnog zatvora.

- On je bio okidač. Takvih slučajeva, slučaj Daruvarac nije prvi takav slučaj, smatra odvjetnik Ivan Orešković.

- Nismo time htjeli ništa drugo nego da se kao društvo možemo obraniti od potencijalno opasnih počinitelja kaznenih djela. To je bio, to je racio te odredbe, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Do sada je istražni zatvor, tijekom cijelog procesa, ukupno bio ograničen na pet i pol godina. A sada, nakon prvostupanjske presude kojom se izriče više od pet godina, obvezni istražni zatvor može trajati koliko i nepravomoćna presuda.

- I sada vi imate osobu koja je prvostupanjskom presudom osuđena na deset godina, recimo. I ona, imate je pravo zadržavati deset godina u istražnom zatvoru. To, po meni, nikako nije pravedno, smatra Orešković.

- Pa ja ne mogu zamisliti da bi to u praksi toliko trajalo, tim prije što smo mi sad zadnjim izmjenama zakona o kaznenom postupku ugradili određene odredbe koje ubrzavaju kazneni postupak, rekao je Bošnjaković.

Kritičari tvrde da će faktički neograničeni istražni zatvor dodatno usporiti kazneni postupak i ozbiljno dovesti u pitanje načelo nevinosti.

- Ne, to nije nikakva povreda načela nevinosti. I danas ljudi koji, zapravo su u istražnom zatvoru, koji su u kaznenom postupku, na njih se primjenjuje ustavna presumpcija nevinosti, rekao je Bošnjaković.

- A što ako se dogodi da drugostupanjski sud ima drugačije stajalište od prvostupanjskog, pa jednostavno ukine tu presudu, eventualno i oslobodi tog okrivljenika, pita se Orešković.

A tada će, kao i u mnogim slučajevima do sada, na temelju domaćih ili europskih presuda, država morati plaćati odštetu zbog kršenja ljudskih prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!