17:54 / 27.03.2019.

Autor: Danijela Novak/HRT

Što donosi Istanbulska konvencija u praksi?

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Novi protokol o postupanju mogao bi donijeti pozitivne pomake, no kao najveći problem ne navodi se sadržaj - nego provedba.
Što se promijenilo ratifikacijom Istanbulske konvencije? Novi protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji trenutačno je u javnoj raspravi. Mogao bi donijeti pozitivne pomake, a kao najveći problem ne navodi se sadržaj - nego provedba.

Protokol je apstraktan, kaže sutkinja za mladež Peto Kujundžić - nema točno određenih koraka kako postupiti u konkretnom slučaju, pa se primjerice događa da se žrtva ispituje 10-ak puta o traumi koju je proživjela.

Jedan od većih propusta - navode aktivisti za ženska prava - jest i izjednačavanje žrtve i nasilnika u konkretnom postupanju. Primjerice, kad policija dođe u obitelj na intervenciju, ne ispituje se tko je nasilnik, nego, ako se žrtva branila, oboje zatvaraju i oboje kažnjavaju.

Novina na razini centara za socijalnu skrb - preporuke su za izvještavanje medija u takvim situacijama jer se članovi obitelji, pogotovo djeca, medijskom eksponiranošću i iznošenjem osobnih podataka - dodatno traumatiziraju.

Također, kažu stručnjaci, nedostaje nam obrazovanih kadrova, kao i preventivni programi, i to već u školama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!