16:02 / 11.01.2020.

Autor: Marija Pranjić/Zdrav život/HRT

Što donosi jedinstveni kalendar naručivanja

-

-

Foto: - / -

Razrađen je kroz semafor naručivanja, koji se sastoji od crvene, žute i zelene liste u koje liječnici unose narudžbe prema najkraćem vremenu čekanja u najbližoj ustanovi.
Kako se liste čekanja često spominju kao jedan od gorućih problema hrvatskog zdravstva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje uvodi novi način naručivanja pacijenata. Kako funkcionira, što je to crvena, žuta i zelena lista, takozvani semafor naručivanja i hitnosti?

Prije manje od mjesec dana s radom je počeo Jedinstveni kalendar naručivanja na bolničke pretrage Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Novi bi kalendar trebao smanjiti liste čekanja za devet dijagnostičkih pregleda i uvesti reda u praćenje tih lista.

- Riječ je o operaciji katarakte, magnetu, CT-u, holteru, EKG-u, ergometriji, o ultrazvuku štitnjače, ultrazvuku srca te gastroskopiji - pojasnio je Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a.

Upravo se na ovih osam pregleda i jedan operativni zahvat najduže čekalo, a ovisno o potrebama taj će se popis i širiti. Za sada su u ovaj jedinstveni kalendar uključene 42 od 64 bolnice.

Probleme u dosadašnjem načinu naručivanja stvarali su duplirana naručivanja za istu pretragu u više zdravstvenih ustanova, te kontrolni pregledi koji su se vodili u listama čekanja.

- Osim što smo blokirali višestruko naručivanje, napravili smo i čekiranje tih lista naših čekanja, gdje smo u prva tri dana odstranili 1.088 višestrukih narudžbi - kaže doktor Vukelić.

Jedinstveni kalendar naručivanja razrađen je kroz semafor naručivanja, koji se sastoji od crvene, žute i zelene liste u koje liječnici unose narudžbe prema najkraćem vremenu čekanja u najbližoj ustanovi.

- Prioritetno naručivanje kao takvo je već ranije odradilo Ministarstvo zdravstva, radi se o određenim pregledima gdje je životno ugrožen pacijent i gdje je potrebno učiniti dijagnostiku u roku od 2 tjedna. Mi smo to samo preslikali i ubacili u naš kalendar naručivanja - dodaje.

- Trenutno imamo to prioritetno naručivanje koje je izvanredna stvar. Prije dva dana smo imali pacijenticu - prilikom rutinskog slušanja pluća zbog kašlja primijećena je suspektna tvorba, suspektni melanom, te je preko prioritetnog naručivanja naručena na Šalatu, gdje je u roku dva dana potvrđena dijagnoza, naručena je za eksciziju po kirurgu i ta pacijentica će recimo sada biti u najboljem redu - kaže doktor Ino Protrka.

S druge strane, ugradnja kuka, primjerice, nije po život ugrožavajuća situacija, pa će se ovakav zahvat naći na zelenoj listi. Osim skraćivanja lista čekanja i brže provedbe pregleda, očekuje se i skraćivanje bolovanja.

- Ako se radi o nekakvoj puno ozbiljnijoj stvari, recimo nekakav prolaps diska, sumnja na nekakav frakturu kralješka il nešto, ta procedura mora ići brže kod onih koji su u radnom odnosu. Jer upravo na taj način- skraćenjem bolovanja, HZZO s jedne strane štedi novce koje bi inače trošio na ljude koji su nepotrebno duže na bolovanju i s druge strane bi naravno te novce mogao uvesti u obavljanje takvih pretraga za pacijente - pojašnjava doktor Protrka.

Uvođenje kalendara prati i novi model ugovaranja bolničke zaštite.

- Uvodi se plaćanje po djelatnosti. Svaka će bolnica nama ponuditi broj pregleda, koji će izvršiti. Ukoliko ih ne budu izvršili, a mi ćemo to kontrolirati preko ovog Jedinstvenog kalendara naručivanja, mi ćemo tu svotu novaca koja je ugovorena a nije izvršena prebaciti na drugu ustanovu - naglašava doktor Vukelić.

Pacijente će naručivati njihovi obiteljski liječnici, liječnici specijalisti, te će i oni sami moći kroz Portal zdravlja u sklopu sustava e-Građani otkazati termin ili za neke postupke promijeniti datum i ustanovu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!