Što donosi novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti

30.01.2019.

07:11

Autor: D.M./HRT

default error photo
U Mreži Prvog HRA gostovali su pomoćnik ministra uprave Mladen Nakić, izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković i potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin.
Što sve donosi novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma? Hoće li nova pravila igre uvesti red u to važno i osjetljivo područje? Tko će pratiti tijek novca i kolike kazne čekaju lovce u mutnom? Hoće li se eliminirati razne anomalije i izigravanja pri raspodjeli proračunskog novca?

- Pernar ne vidi problem u sjedenju na dvije stolice


Na ta i druga pitanja u Mreži Prvog HRA odgovarali su pomoćnik ministra uprave Mladen Nakić, izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković i potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin.

- Ovaj prijedlog zaslužuje pohvale jer konačno regulira neke stvari poput transparentnosti referenduma, ali i dalje ima prostora da ga se unaprijedi - prvenstveno oglašavanje na društvenim mrežama, kazala je Jelena Berković. Dodala je kako je jako dobro da svi podaci o financiranju i doniranju moraju biti dostupni javnosti u strojno čitljivom formatu. Ipak je upozorila da se zakon donosi kasno i da bi njime trebalo obuhvatiti i društvene mreže, tj. kako se novac vrti putem Facebook i ostalih oglasa.  

Mladen Nakić iznio je novosti koje se tiču prijedloga zakona. Nijedan propis nije uređivao referendumske inicijative. Neki noviteti su: donacije veće od 5 tisuća kuna, moraju se prijaviti DIP-u i sve ono što prelazi tu cifru, a nije definirano ugovorom vraća se u proračun. Nadalje, organizacijski odbor, ako ne primi donaciju, to mora prijaviti DIP-u. Definirane su i maksimalne donacije - fizičke osobe mogu dati do 30 tisuća kuna, pravne do 200 tisuća kuna za državni, a 30 tisuća kuna za lokalni referendum. Sve transakcije moraju biti završene 30 dana od završetka referenduma. Lokalna samouprava može uplatiti maksimalno osam milijuna kuna (Zagreb) ili niže.    

- Nova pravila igre olašat će DIP-u posao, jer će imati alate za učinkovit nadzor, smatra Ana Lovrin. Smisao je transparentnost, a DIP je provedbeno i nadzorno tijelo. Ovaj zakon je donio jedan izvrsni alat, aplikaciju tj. računalni sustav u koji će politički dionici unositi podatke koji će biti objavljeni na stranicama DIP-a. Također, jednostavno će se moći nadzirati rokovi, a uvodi se i obvezna revizija kod prihoda većih od 230 tisuća kuna, dodala je. 

Ana Lovrin naglasila je kako DIP sugerira da odredbe o financiranju referenduma budu obuhvaćene i u novom Zakonu o referendumu. Mladen Nakić odbio je navode da ovim zakonom Vlada želi 'ugušiti' referendume. Upravo suprotno, kaže - želimo popuniti sive zone koje su se događale te da postupak i rokovi budu definirani, kako bi se izbjegle zlouporabe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!