08:34 / 27.02.2019.

Autor: E.L.S./HRT

Što donosi novi zakon o policiji?

-

-

Foto: - / -

Sindikat policijskih službenika upozorava da će buduće smjene ovisiti isključivo o tome je li netko u dobrim odnosima sa svojim nadređenim.
Novi zakon o policiji uskoro će se naći pred saborskim zastupnicima. Dosta je novosti koje taj zakon donosi, primjerice jasnije se propisuje podnošenje izvješća o radu policije, ubuduće će ga sastavljati glavni ravnatelj policije, podnosit će ga ministru, ministar Vladi, Vlada Saboru, i to najkasnije do 1. lipnja za prethodnu godinu.

- Važno je napomenuti da se ni u jednom dijelu ne mijenja ovlast, ne ulazimo u radna tijela Sabora koja mogu i češće tražiti izvješće ministra u nekim pojedinim slučajevima - objasnio je Josip Ćelić, zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Novi zakon mijenja kriterije i razloge za razrješenje zamjenika glavnog ravnatelja i načelnika policijskih uprava, i to po mogućnosti prije roka na koji su imenovani ovisno o tome zadovoljavaju li ili ne u profesionalnom smislu.

- Promijenili smo i taj dio - da netko tko je izabran na mandat od 4 ili 5 godina ne bude zaštićen u smislu da radi dok mu traje mandat, nego mora raditi s punim angažmanom i - ako nema dobar rezultat, ne može ostati na tom radnom mjestu, objasnio je Ćelić.

Zdravko Lončar, predsjednik NSD MUP-a, naglasio je da ne vidi problem ako se propišu mjere koje mora zadovoljavati osoba da bi ostala na svom radnom mjestu.

- Osoba koja se napada tom novom mjerom može se braniti na disciplinskom ili upravnom postupku i branit će se da je netko napravio prekršaj na njoj u smislu da je producirao lošu ocjenu, a nije trebao - objasnio je Lončar.

Sindikat policijskih službenika uputio je otvoreno pismo premijeru Plenkoviću u kojem upozorava da će buduća smjena ovisiti isključivo o tome je li netko u dobrim odnosima sa svojim nadređenim, da je on jedini taj koji može smijeniti zamjenika glavnog ravnatelja, pomoćnike, odnosno načelnike policijskih uprava, dakle da će biti riječ isključivo o subjektivnoj procjeni.

- Ne vidim tu problema, ta osoba ima na raspolaganju i mjere zaštite. Kod nas je malo nezgodno to što se svake četiri godine puno toga mijenja, trebalo bi možda odrediti koji ešalon ljudi dolazi s politikom i koji odlazi, a sve ostalo trebalo bi biti tvrdi rad - profesionalizam - komentirao je Lončar.

Na pitanje zašto u raspravu o izmjenama ovog zakona nisu bili uključeni svi sindikati - sudjelovala su samo 3, a ostalih 6 nije bilo pozvano pa su sada vrlo nezadovoljni - Ćelić je kratko odgovorio da su pozvani oni koji su reprezentativni.

Novim zakonom uvodi se kriterij prema kojem će se omogućiti prijam u policiju osobama sa završenom školom u trogodišnjem trajanju. Na pitanje radi li se o snižavanju kriterija, Ćelić je odgovorio negativno.

- Radi se o davanju većeg manevarskog prostora onima koji do sada to nisu mogli. Ne vidimo razloga zašto bismo takve ljude diskreditirali i  njima onemogućili da mogu doći na prijam. Kriteriji za prijam su ostali isti i oni su itekako visoki - naglasio je zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Iako službenici godinama upozoravaju da su potplaćeni, ovim zakonom plaće nisu regulirane, pa su se gosti složili da će se na tome također raditi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!