13:47 / 11.02.2018.

Autor: HRT

Što donosi prijedlog novog Ovršnog zakona

-

-

Foto: - / -

Dužnici bi u svakom trenutku morali znati kome i koliko duguju. Ovrhe će se opet provoditi putem sudskog sustava, a i njihov trošak bi se trebao višestruko smanjiti.
Već dugo broj blokiranih građana kreće se oko 320 tisuća. Novi Ovršni zakon trebao bi omogućiti da se on konačno počne smanjivati. Dužnici bi ubuduće u svakom trenutku morali znati kome i koliko duguju. Ovrhe će se opet provoditi putem sudskog sustava, a i njihov trošak bi se trebao višestruko smanjiti.

Za 100 kuna duga, ukoliko se ne podmiri u roku 8 dana, dužnici za troškove ovršnog postupka moraju izdvojiti  do 1 000 kuna. Novi ovršni zakon najavljuje smanjenje troškova ovrhe -  maksimalno do 230 kuna, kaže Nevenka Licul.

Provođenje ovrha putem sudskog sustava također je jedan od prijedloga. Javni bilježnici bili bi u tom slučaju zadržani u postupku kao pomoćnici suda čime bi se ubrzao postupak. Uvođenje elektroničkog spisa u ovrhama pojeftinilo bi sam postupak i smanjilo sudske pristojbe na 50 posto.

U Sloveniji se, primjerice - ne plaćaju odvjetnici i javni bilježnici, a između dužnika i vjerovnika stoji sud. Prema tom modelu, kažu u Udruzi blokirani, troškovi ovršnog postupka u Hrvatskoj bili bi maksimalno 20-ak kuna. Europski modeli također, ističu u Udruzi, ne poznaju blokadu računa jer se dugovanja razumnije raspoređuju.

Želja je imati europski zakon koji će uvažavati dostojanstvo dužnika, poručuju u resornom ministarstvu koje nacrt prijedloga ovršnog zakona najavljuje najkasnije do jeseni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!