19:14 / 08.08.2018.

Autor: HRT

Što je Hrvatskoj autoput, to je Vrgadi ovaj brod

-

-

Foto: - / -

Radi se o 20-metarskom putničkom katamaranu koji je sagrađen u Šibeniku. Otočanima je najvažnije da u njega stane dvostruko više putnika.
Stanovnici otoka Vrgada u zadarskom arhipelagu - sve do danas na kopno su putovali dvama starim drvenim brodovima. Novi brod kupila je Ribarsko-proizvodna zadruga Vrgada, koja i održava brodsku vezu s kopnom. Zaplovio je iz Šibenika, na radost stanovnika, ali i zadruge osnovane još 1909.

HBOR je financirao nabavku broda sa 75 posto sredstava, a 25 posto sredstava uložila je zadruga. Radi se o 20-metarskom putničkom katamaranu po uzoru na skandinavske katamarane koji je sagrađen u Šibeniku. Otočanima je pak najvažnije da u njega stane dvostruko više putnika nego u prethodnike. Uz to, sigurniji je, udobniji i brži.

Novi brod već će od ovog vikenda početi redovito ploviti na liniji 415 - žili kucavici otoka Vrgade. "Što je autoput za Hrvatsku to je ovaj brod za Vrgadu", kažu otočani.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!