08:27 / 25.04.2019.

Autor: Ivica Grudiček/HRT

Što je izazvalo pomor pčela u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

U nekim pčelinjacima stradala je gotovo trećina košnica.
Pčelari diljem zemlje na golemim su mukama zbog pomora pčela. Šteta je nastala zbog blage zime, prevrtljivog vremena, ali i insekticida te pesticida kojima voćari ovih dana tretiraju voćke. U nekim pčelinjacima stradala je gotovo trećina košnica.

Varaždinski pčelar Goran Danko ne pamti ovako loš početak godine. U jednom od pčelinjaka od petnaestak košnica ostale su samo četiri.

- Pčelarim već 'ohoho' godina i nisam vidio ovakve gubitke. Početkom trećeg mjeseca je donekle bilo, i onda su počele masovno ugibati, nestajale su pčele - kazao je za "Dobro jutro, Hrvatska".

Sve je to zbog prevrtljivog vremena. Tijekom visokih temperatura u veljači, umjesto da miruju - pčele su izašle van. Hladnoća koja je ubrzo nastupila pokosila ih je.

U posljednjih mjesec dana pčelari od Istre, Dalmacije, Slavonije i Hrvatskog zagorja prijavljuju pomor pčela. Boje se da se ne ponovi 2015. kad je uginula petina pčela.

Službenih podataka o šteti i drastičnim pomorima još nema. Stanje nije alarmantno, ali nije ni dobro - tvrde pčelari.

U posljednjih mjesec dana pčelari od Istre, Dalmacije, Slavonije i Hrvatskog zagorja prijavljuju pomor pčela. Boje se da se ne ponovi 2015. kad je uginula petina njih.

Službenih podataka o šteti i drastičnim pomorima još nema. Stanje nije alarmantno, ali nije ni dobro - tvrde pčelari.

Osim nekontroliranog prskanja, pčelari ovih dana strepe i od mraza. Dobra je vijest što slijedi stabilnije i toplije vrijeme pa možda veće štete neće biti.

Štetu koju ne uzrokuje prevrtljivo vrijeme napravi čovjek. Prekomjerna upotreba pesticida i insekticida u poljoprivredi uništila je i pčelinjak Zvonka Viteza, više u videoprilogu Ivice Grudičeka:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!