13:48 / 25.02.2020.

Autor: P.F./HRT

Što je koronavirus, samozaštita i opće zaštitne mjere

-

-

Foto: - / -

Stopa zaraznosti može se smanjiti prevencijom i zdravstveni sustavi širom svijeta, ali i u Hrvatskoj, ulažu goleme napore da se obuzda širenje koronavirusa.
Epidemija se širi, u Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom, znanstvenici proučavaju bolest.O koronavirusu

Koronavirus je virusna bolest koja se manifestira simptomima sličnim gripi (kašalj, temperatura, curenje iz nosa, glavobolja, otežano disanje, drhtavica). Brzo se širi, mogu se zaraziti i ljudi i životinje. u nekim slučajevima može dovesti do težih komplikacija respiratornog sustava ili smrti. Cjepivo trenutačno ne postoji. U rizične skupine spadaju pušači, djeca i osobe starije od 65 godina.

Širi se izravnim kontaktom sa zaraženom osobom, kapljičnim putem koje oboljela osoba širi kada diše, priča, kašlje ili kiše. Također se prenosi dodirom predmeta i površina izloženih virusu, koji na toj površini može ostati i do 9 dana.

● Rijeka: Jedna osoba sa simptomom u izolaciji
● Profiteri na djelu, nude maske za 8 kuna!
● Zagrebačka zračna luka provodi mjere zaštite putnika i zaposlenika
 Potvrđen je koronavirus u Zagrebu

Što kažu znanstvenici?

Prema dosadašnjim saznanjima znanstvenici kažu da je prijenos koronavirusa  zasad označen kao umjeren, a svaka zaražena osoba može zaraziti 1,5-3,5 osoba, što je slično stupnju zaraznosti SARS-a 2003.

Stopa zaraznosti može se smanjiti prevencijom i zdravstveni sustavi širom svijeta, i u Hrvatskoj, ulažu goleme napore da se obuzda širenje koronavirusa.

Dosad se pokazalo kako je bolest izazvana koronavirusom uglavnom blagih simptoma jer se većina oboljelih, oko 80%, oporavi bez potrebe za posebnim liječenjem. Daljnjih 15% ima ozbiljnije respiratorne probleme i teže preboli bolest, dok je kod 5% kritično i neki od njih umiru od komplikacija uzrokovanih bolešću.

Zasad se smatra kako do pojave prvih simptoma bolesti prođe između 2 i 14 dana.

Otvoreno: Jesmo li spremni za borbu s koronavirusom?
Samozaštita

Preventivne mjere samozaštite obvezno je i temeljito pranje ruku. Treba izbjegavati kontakt s domaćim i divljim životinjama, koristiti se maramicama. Iako se smatra da je nošenje maske nepotrebno, jer obična kirurška maska ne štiti od virusa, bilo bi dobro da ih nose bolesne osobe jer tako smanjuju širenje virusa oko sebe i štite druge.

Opće mjere zaštite

Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) provodi sve potrebne i usuglašene mjere zaštite putnika i zaposlenika zbog prevencije koronavirusa i u stalnom je kontaktu s nadležnim službama i ustanovama koje prate situaciju i daju upute za postupanje, ističu iz MZLZ-a.

"Ne ići u domove zdravlja i čekaonice potencijalno širiti zarazu"

- Bilo koje izmjene ili sumnje kod zdravstvenog stanja trebaju se telefonski prijaviti liječniku ili epidemiologu. Znači, ne ići u domove zdravlja, ne ići u čekaonice i bolničke hitne prijeme potencijalno širiti zarazu, nego smanjiti mogućnost kontakta, naglasio je Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije za HRT.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!