18:36 / 25.02.2019.

Autor: Sanja Mikleušević Pavić/HRT

Što je policija propustila učiniti u potrazi za Jasminom?

-

-

Foto: - / -

U opsežnije je izvide policija krenula kada se ujak pokojne Jasmine obratio vidovnjaku koji je tvrdio da je djevojka ubijena nakon svađe u kući.
Ubojstvo Jasmine Dominić skrivano je gotovo dva desetljeća. Tko zna koliko bi još taj slučaj ostao neriješen da netko od ukućana nije odlučio zaviriti u škrinju za zamrzavanje. Upravo u toj činjenici vidi se niz propusta policije u potrazi - za nesretnom djevojkom.

Tužnim ispraćajem Jasmine Dominić, tek se počela raspletati priča kakvu Hrvatska ne pamti. Naoko običan život, obične obitelji iz malog međimurskog mjesta pretvorio se u jezovitu dramu.

Jasminu, ljupku, pametnu i srdačnu djevojku koja je do nestanka radila i studirala u Zagrebu, sumještani nisu vidjeli gotovo dva desetljeća. 

Nakon strašnog otkrića da je u obiteljskoj kući na broju 29, u zamrzivaču pronađeno tijelo 23-godišnje studentice Jasmine, doznalo se i što joj se dogodilo. Smrtonosne joj je udarce, tvrde istražitelji, u ljeto 2000. zadala vlastita sestra, danas 45-godišnja Smiljana Srnec.

Sklupčano je tijelo zatim stavila u zamrzivač i preko njega naslagala meso i povrće. 19 je godina Jasminino tijelo bilo skriveno ispod stuba u hodniku kuće. S druge je strane bila Smiljanina spavaća soba. 

Branko Lazarević bivši je šef Odsjeka za očevid PU zagrebačke, danas publicist i novinar koji se desetljećima bavi tematikom nestalih osoba. U ovom slučaju vidi - niz propusta.  

Lazarević tvrdi da se moglo učiniti mnogo više. Policija, kojoj je obitelj nestanak prijavila tek 2005., za sumnju da se nestaloj djevojci nešto dogodilo imala je, kaže, niz ozbiljnih indicija.

No policija tvrdi - sve smo dostupne tragove ispitali i provjerili.

Ipak, kuća tada nije pretražena niti je provjeren sadržaj zamrzivača.

U opsežnije je izvide policija krenula kada se ujak pokojne Jasmine obratio vidovnjaku koji je tvrdio da je djevojka ubijena nakon svađe u kući. Dok istraga traje, Drago Sabol, brat Jasminine majke Katarine, koji sa sestrom ne razgovara od nećakinjina nestanka, škrt je na riječima. 

Ujak Drago nije mogao shvatiti sestrino ponašanje. Zamjerao joj je što je nestanak kćeri prijavila prekasno, tek 2005. i to nakon pritiska šire obitelji. Nikada, prenose mediji, nije vjerovao u šuplje priče da je Jasmina tek tako otišla.

No i prije izlaska na teren nakon ujakovih saznanja i majčine prijave, policija je, kaže Lazarević, imala alate kako provjeriti informacije. 

Siguran je da se u njihovom kvartu "šuškalo" je li otišla na brod i gdje je nestala.

O Jasmininoj se sudbini doznalo nakon što je zaručnik najstarije Smiljanine kćeri, dok Smiljane nije bilo kod kuće, odlučio pomaknuti škrinju i zaviriti u nju. No što se radilo punih 14 godina od prijave nestanka ?

U ovom je predmetu, kako se čini, presudila ili zaručnikova intuicija ili tek puka slučajnost. Smiljani Strmec određen je istražni zatvor uz kvalifikaciju počinjenje kaznenog djela običnog ubojstva.

Dok najuža obitelj uživa blagodat nesvjedočenja protiv, kako se razotkriva, dominantne i manipulativne kćeri, majke i supruge, mediji otkrivaju sve više detalja iz njihova života. Tako i epizodu iz 2016. kada je Simljana, koja je, kako se pokazalo, bila sklona kocki, prijavila da je napadnuta i opljačkana.

Od kobne subote 16. veljače, ova je priča u fokusu javnosti. Šok i nevjericu zamijenilo je pitanje kako je moguće da je Smiljana s obitelji godinama živjela pokraj sestrina trupla i sustavno lagala da joj se sestra koja je otišla u Pariz, a zatim na brod - redovito javlja.

- Ovdje sigurno ima nekoliko mehanizama obrane koje čovjek napravi u tako teškim situacijama. To su negiranja i potiskivanja koja mogu biti toliko velika da se osoba jednostavno ponaša kao da se ništa nije dogodilo, ističe voditelj Odjela psihijatrije OB Čakovec, psihijatar Živko Mišević.

Policija će poduzeti sva potrebna kriminalistička istraživanja da se riješi ovaj slučaj.

Do tada u izvještavanju o ovoj koliko potresnoj, toliko i slojevitoj obiteljskoj tragediji, apeliraju stručnjaci, treba pronaći ravnotežu između interesa javnosti i prava obitelji koja mora nastaviti život.

- Ovo je strašna trauma koja za djecu koja se nalaze u takvoj obitelji predstavlja jednu negativnu promjenu za čitav život. Zaštiti ih možemo svi na neki način pa pozivam medije da prestanu slikati kuću, prestanu govoriti o toj temi na takav način. Znam da je javnost jako zainteresirana, no to za ukućane predstavlja i nadalje život u traumi, ističe Alenka Bilić iz Centra za socijalnu skrb Čakovec.

Nesretna je Jasmina pokopana uz oca Martina koji ju je za života, u trenucima očaja, kako tvrde mještani, zazivao uz nadu da će se jednom ipak vratiti. Majka Katarina zajedno s ostatkom obitelji čeka pravosudni epilog nezapamćene obiteljske drame, duge gotovo dva desetljeća, u kojoj su za života i smrti pod istim krovom bile žrtva i ubojica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!