16:43 / 18.01.2018.

Autor: HRT

Što je potrebno Splitu: crkva, vrtić ili oboje?

-

-

Foto: - / -

Na zboru građana koji je sazvala stranka "Pametno" atmosfera je bila na rubu incidenta. Pobornici gradnje kažu da crkvu čekaju 20 godina, a protivnici tvrde da je to zadnje što treba graditi.
Najavljena gradnja crkve u splitskom kotaru  "Split 3" podijelila je građane i političare. Na zboru građana koji je sazvala stranka "Pametno", atmosfera je bila na rubu incidenta: pobornici gradnje kažu da crkvu čekaju više od 20 godina, protivnici pak tvrde -u Splitu 3 zadnje što treba graditi je - crkva.

Iz splitsko makarske nadbiskupije poručuju da su žalosni zbog ideoloških rasprava i da je gradnja crkve na tom prostoru predviđena prije više  od 25 godina. Splitsko Društvo arhitekata smatra da na predloženoj lokacija nije primjerena crkva u već predviđenim gabaritima. Građani su na zbor u kotar Split 3 došli s već jasnim stavovima.

Dakle, zbor građana Splita 3-atmosfera užarena, stavovi oprečni. Prema urbanističkom planu ima mjesta za parkiralište, tržnicu i crkvu. U Splitu 3 živi 30.000 ljudi, više od pola njih su vjernici. Predsjednik kotara kaže kako se mišljenja građana moraju čuti, ali gradnja crkve odavno je predviđena.

Kotarsko članstvo SDP-a priziva referendum  i javnu raspravu, crkvu ne vide u Splitu 3. Mostovci su za crkvu, iako su im prioriteti zelene površine, vrtić i parkirališta. Nije dobro da se politika upliće u pitanje gradnje crkve, stav je Nadbiskupije.

Struka je arhitekturu "Splita 3" odavna visoko vrednovala. Nisu protiv gradnje crkve, ali predložene gabarite smatraju prostorno neprimjerenima.

Urbanistički planovi koji se provode rezultat su davnih istraživanja. Struka smatra da se ovakvi nesporazumi mogu izbjeći tek kada se naprave nove prostorne analize.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!