14:31 / 08.01.2020.

Autor: IMS/HRT

Što mogu očekivati roditelji odgojitelji?

Foto: ilustracija, Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Javno savjetovanje traje do 23. siječnja. Nakon toga znat će se hoće li roditelji odgajatelji biti uskraćeni za još 7 godina primanja novčane pomoći.
Novi nacrt demografske mjere novčane pomoći za roditelje odgojitelje upućen je na javnu raspravu. Prema njemu će nezaposleni roditelji s troje ili više djece pomoć ostvarivati do navršenih 8 godina djeteta, a ne do 15 kako je bilo do sada. To je izazvalo val negativnih reakcija među korisnicima koji su računali na dugogodišnju gradsku plaću.

O toj temi u Studiju 4 govorile su Mila Jelavić, pročelnica ureda za demografiju Grada Zagreba i Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica hrvatske udruge roditelja odgojitelja.

Iako je jučer zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao da se ni jedna mjera neće ukinuti ili smanjivati za njegova mandata, činjenica je da je ovakav prijedlog napisan. Postavlja se pitanje bi li se ta nova odluka odnosila na postojeće ili samo na nove korisnike.

- Gradonačelnik je taj koji predlaže sve ove mjere i ja odmah u startu moram istaknuti da gradonačelnik grada Zagreba nikada nije ništa išao na lošije prema obiteljima, prema djeci, prema građanima Grada Zagreba, a i šire. Nikada nije išao na uštrb ili nešto što bi nekome, ne dao bog, štetilo ili bilo što drugo. A javna rasprava je dio procedure koji se mora provesti prema zakonu pravo na pristup informacijama gdje građanima mora, posebice ako se njih tiče, a ovo ih se itekako tiče, dati mogućnost da kažu ono što misle o nekom tekstu koji je objavljen na stranicama grada Zagreba, da daju svoje primjedbe, prijedloge za poboljšanja, nadam se ne i pogoršanja, naprosto da izraze svoj stav o tome, kazala je Jelavić te dodala:

- Što i kako će biti na kraju, znat ćemo nakon što prođe rok za provedbu javne rasprave. Ja doista ne bih sada u tom smislu mogla ništa reći.

Otvoreni za prijedloge građana

Iako su otvoreni za prijedloge građana, u Gradu Zagrebu ipak imaju i neke svoje prijedloge kao što je taj da se za 7 godina skrati primanje novčane pomoći. Na upit koji je motiv i razlog toga, Jelavić je kazala da je odluka o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje donesena u jesen 2016. godine.

- Ja bih rekla, a dugo godinama radim, da zapravo nema niti jednog propisa, bilo gradskog, bilo na razini države, bilo gdje drugdje, koji isprva ama baš sve pogodi, odnosno definira najbolje uvjete, ugradi u svoje odredbe sve ono na što ćemo, bilo tko tko primjenjuje naići u praksi. Ovo je pozitivna mjera i ja bih željela istaknuti da je grad Zagreb već oko 2000. godine kada su naznake o padu demografskom, odnosno padu broja stanovnika u RH bile vidljive ili se slutile, krenuo s pronatalitetnim mjerama, demografskim - kako godi ih zvali, bitno je da pomažu ljudima i da građani od njih imaju koristi pa je već tada, 2003., 2004. uvedena novčana naknada za novorođenče, rekla je Jelavić.

Ta novčana naknada se do 2011. godine, koja je trenutno na snazi, mijenjala u nekoliko navrata.

- Naprosto moramo osluškivati kako se ona primjenjuje, što proizvodi, na koji način je doživljavamo, je li moguće bolje, a vi sve tehničke detalje gotovo je nemoguće predvidjeti već u startu. I ova odluka o roditelju odgojitelju se već dva puta mijenjala, rekla je Jelavić.

Reakcije roditelja odgojitelja

- S obzirom na to da smo za nacrt prijedloga nove odluke saznali doslovno slučajno kroz jednu objavu u našoj Facebook grupi u kojoj se okupljamo, nastao je doslovno kaos jer se na prvu vidjelo da ide na štetu većini korisnika ove mjere, rekla je Berbić Lacko.

U niti jednom trenutku nije bilo spominjanja ukidanja prava, slažu se obje gošće, ali, dodaje Berbić Lacko:

- Ovime bi se automatski ukinulo djelo korisnika tako da ako postavimo ovo na jedan demografski, na jedan viši nivo potrebno je shvatiti da se mora postaviti jedan plan. Ovo je na lokalnoj razini i on se mora ispoštivati i držati se njega, bez obzira na nekakvu ideologiju i ne se oslanjati na financije, jer novca nikada dosta.

Prema ovom nacrtu prijedloga nove odluke - korisnicima čije najmlađe dijete ima već 9 godina, prestaju prava na novčanu naknadu, a to je, kazala je Berbić Lacko, neprihvatljivo.

- Naši građani ni u kom slučaju neće biti oštećeni, sve što se radi, radi se pozitivno, s dobrom namjerom, sa željom da se stvori pozitivno okruženje za sve, posebno za djecu i za roditelje s više djece. Grad Zagreb je jedan od 7 gradova u Europi koji je u prosincu prošle godine dobio plaketu, priznanje kao prijatelj velikih obitelji s obzirom na izdvajanja i brigu, kazala je Jelavić.

Što mogu očekivati korisnici ove mjere?

Trenutno je gotovo 5 000 korisnika ove mjere. Kako će ona utjecati na njih, trenutno se može samo nagđati.

- Do 23. siječnja traje javno savjetovanje s građanima. Svaku primjedbu koja nam pristiže i koja će nam u tom vremenu pristići, mi ćemo razmotriti i cijeniti svaku od njih. Nakon toga će se vidjeti hoće li se i da li će se ići u nešto, rekla je pročelnica ureda za demografiju Grada Zagreba.

Cijeli razgovor možete poslušati u videu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!