11:29 / 30.12.2018.

Autor: HRT

Što nakon udomljenja?

-

-

Foto: - / -

U Petrijancu kod Varaždina tijekom ovih blagdanskih dana otvorena je stambena zajednica za mlade iz udomiteljskih obitelji koji nakon školovanja moraju pronaći novi dom.
U Petrijancu kod Varaždina tijekom ovih blagdanskih dana otvorena je stambena zajednica za mlade iz udomiteljskih obitelji koji nakon školovanja moraju pronaći novi dom. Riječ je o projektu udruge Zipka koja je objekt izgradila svojim sredstvima i donacijama.

Godine 2002. Bernarda Nada Furjan odlučila je udomiti dvojicu dječaka.

- Kćeri su mi otišle na fakultet, kuća je bila prazna i tada sam se odlučila na udomiteljstvo, kaže gospođa Furjan, koja je u šesnaest godina udomila i odgojila četrnaestero djece. 

Tužne su priče djece koju su roditelji zlostavljali, zanemarivali, napustili. I kad se napokon prilagode - novi šok. Ubrzo nakon školovanja - moraju iz udomiteljskih obitelji.

- Mi smo imali slučajeve da su djeca u 4. razredu srednje škole od silne panike što će s njima biti namjerno željeli pasti razred samo da bi ostali u sigurnoj sredini, kaže Stana Vereš, psihologinja.

Da bi im pomogli, u Petrijancu su otvorili stambenu zajednicu u kojoj će zbrinuti petero mladih.  Novac su prikupili - donacijama. Nažalost, ovakvi su primjeri i dalje rijetki. Mladi su najčešće nakon odlaska od udomitelja prepušteni sami sebi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!