Božinović: Nema najave za unutarnje kontrole poslije ulaska u Schengen

21.12.2022.

07:41

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

Hrvatska je od Nove Godine u Schengenu. To znači da se ukidaju granične kontrole na kopnenim granicama Hrvatske sa Slovenijom i Mađarskom te na morskoj granici sa Italijom. Ukinut će se 73 granična prijelaza, više neće biti rampi, ali neka ograničenja ostaju.

U Zagrebu se održava tribina "Što donosi Schengen?". Organizira je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. 

Govorilo se i mogućem uvođenju graničnih kontrola poslije ulaska u Schengen 1. siječnja. 

- Ona se koristila prvi puta nakon terorističkih napada u Europi, kasnije u COVID krizi. Postoje neke interne kontrole, za sada nemamo najavu kada je u pitanju Slovenija. A i te interne kontroloe ne treba povezivati s onime što je do 1. siječnja, a to je granična kontrola, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

A tradicionalnom Feštom na granici - na prijelazu Rupa - obilježena je još jedna godina uspješne suradnje hrvatske i slovenske policije. 

- Policijski službenici su dobili nova rješenja na novim zadaćama, većina se odnosi na provedbu kompenzacijskih mjera za vrijeme od praćenja ulaska i funkcioniranja unutar šengenske stečevine. Potencijalni višak će završiti u drugim linijama rada, poput krim policije ili temeljne policije, ističe Tomislav Dizdar, načelnik PU primorsko-goranske. 

- Jako se veselimo svemu ovome, dugo smo to čekali, rekao je Tomislav Kufner voditelj Službe za susjedne zemlje u MUP-u.

Kao profesionalac se veselim, godine rada su iza nas. Putovanja će biti kraća.

A potrebno je razjasniti i zašto se sve ovo zove prema Schengenu, malom gradiću u Luksemburgu.

- Tamo su potpisani sporazumi i Schengenska konvencija. To mjesto u Luksemburgu se nalazi između Francuske i Njemačke. To je početak ukidanja granica između država EU-a, ističe.  

Poslije Nove godine, kada kreće skijaška sezona, vjeruju da će to proći glatko, da neće biti zastoja na graničnim prijelazima sa Slovenijom. 

Sada se zapravo ukidaju 73 granična prijelaza.

- Kada govorimo o ljudima, oni će ostati u liniji rada granične policije. Obavljat će kompenzacijske mjere. Dio njih, sukladno željama, prijeći će na vanjsku granicu, s obzirom na to da dolaze iz tog područja. Dio ljudi će prijeći u kriminalnu, temeljnu ili prometnu policiju. 

- Mi smo bili vanjska granica EU-a, sada postajemo vanjska granica Schengenskog prostora. Trebali smo napraviti i određenu reorganizaciju. Očekujemo da ćemo imati više posla, bit će nam olakšano jer nemamo unutarnju granicu, ali ćemo biti fokusirani na vanjsku granicu EU-a, istaknuo je pomoćnik načelnika za graničnu policiju Dario Ljubić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!