20:46 / 13.10.2020.

Autor: Sanja Mikleušević Pavić/Labirint/M.M./HRT

Što nam poručuje tragičan događaj na Trgu svetog Marka?

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na Trgu svetog Marka, pred vratima hrvatske Vlade, hicima iz kalašnjikova ustrijeljen je policajac. Napadač je počinio samoubojstvo.
Na Trgu svetog Marka, pred vratima hrvatske Vlade, hicima iz kalašnjikova ustrijeljen je policajac. Napadač je počinio samoubojstvo.

➡️ Radnić: Postojeći model pristupa Markovu trgu postao prošlost    
➡️ Otac napadača s Trga sv. Marka ispitan i pušten na slobodu    
➡️ Ranjeni policajac na Trgu sv. Marka uspješno operiran, napadač počinio samoubojstvo    
➡️ Božinović: Državne institucije treba zaštititi    

Odmah nakon napada s Markova trga uživo se javila novinarka HRT-a Maja Sever koja je razgovarala sa svjedokinjom napada.

- Čuli ste svjedokinju koja je jutros bila ovdje u ovom dućanu i čula rafalnu paljbu, čuli ste kako je svjedočila da su prodavačice i ljudi koji su bili u dućanu legli na pod, ona je izjurila i išla pomoći policajcu, rekla je izvještavajući to jutro novinarka Sever.

- Ovakav događaj nismo imali na području Trga svetog Marka i glavnih  institucija Republike Hrvatske, rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina

Stručnjak za sigurnost Mate Laušić nije posebno iznenađen.

- Neke stvari su se i proteklih 10-ak godina isto događale, kao kad se s kolima zabio u vrata Sabora, ovo zadnje s lubenicama, i dobro je premijer rekao da je umjesto lubenica to moglo biti nešto drugo, rekao je.

- Policajci koji su na osiguranju nisu tu protokolarno, nisu tu da pozdravljaju ministre ili premijera. Vi policajca pred Dawning streetom nećete vidjeti da je digao ruku na pozdrav niti britanskom premijeru ili premijerki ili nekom ministru. On je tamo u punoj borbenoj opremi, naoružan s automatskim oružjem. On je tu kao čovjek sigurnosti, a ne čovjek protokola, dodao je Laušić.

- Tamo smo da ih štitimo i čuvamo, međutim i oni bi se trebali malo pobrinuti za nas kao poslodavci, rekao je predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su u kratkom roku napravili nekoliko verzija osiguranja Trga svetog Marka, ali i dodao da je tu puno ograničenja.  

Situacija koja me posebice brine je da je u Hrvatskoj sve lakše nabaviti oružje poput kalašnjikova, rekao je Tomislav Tomašević (Možemo).

- To nas sve treba zabrinuti. Postavlja se pitanje kako se to tako lako može nabaviti i onda još iskoristiti usred bijela dana u centru grada, bilo u Splitu ili Zagrebu, dodao je. 

Ovo je očito čin pojedinca koji je na neki način možda bio iziritiran nekim događajem koji nema veze s politikom, Vladom ili Saborom, rekao je Vlatko Cvrtila, stručnjak za sigurnost.

- Strašno je da mlade osobe ne vide nikakav izlaz, da ne mogu ni s kim razgovarati u onoj mjeri u kojoj bi taj razgovor za njih napravio korak dalje prema boljitku ili svjetlu, rekao je Renato Matić, sociolog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!